U trendu

Njeno veličanstvo lepeza

Lepeze se mogu naći sasvim jeftino, na pijaci ili na ulici. Ima ih i po nekim jeftinim radnjicama. Prave ih, kad se dosađuju, ili kad traže način da se rashlade, i deca – od najobičnijeg lista papira istrgnutog iz školske sveske. Tokom istorije lepeza je imala različite namene: za teranje mušica, za rashlađivanje i, naravno, za koketovanje.
Oni ne baš romantični, ali svakako praktični ljudi, smatraju da je prva namena lepeza bila za teranje dosadnih mušica, a kasnije se ispostavilo da to isto mahanje može i da hladi. Viđale ste sigurno na ilustracijama ili u filmovima i serijama velike lepeze sa nojevim perjem, u rukama robova ili slugu koji neumorno hlade svoje gospodare i gospodarice i brinu se da im ne dosađuju mušice. Naravno, vreme robova i slugu je prošlo; lepeze su ostale, ali u nešto drugačijem obliku.
Za početak, znatno su manje. Ipak, i dalje mogu da odaju visok status svojih vlasnica – male, zlatne ili pozlaćene lepeze, bogato ukrašene najrazličitijim motivima (najčešće je cveće, ali ima tu motiva i iz slikarstva i iz najrazličitijih mitologija), očigledno skupe, služile su damama ne samo za rashlađivanje, već i da sakriju svoj ženski osmeh, da se uz njihovu pomoć flertuje i ogovara. Bile su nezaobilazni rekvizit svih dama visokog roda; bilo je nezamislivo otići u pozorište, operu, na bal ili večeru a da nemate i lepezu kojom ćete se damski hladiti, iza koje ćete kriti lice – ili ga otkriti, već kako vam volja.
Danas ima lepeza za svačiji džep; kako onih sasvim jeftinih, tako i onih skupljih, od skupocenih materijala. Više ne služe za koketovanje – to je stvar prošlosti – ali i dalje su lep ukras (a naravno, možete se njima i rashladiti). Pored toga, u nekim zemljama imaju ne baš neznatnu ulogu u privredi – očigledan primer je Španija, iz koje se priličan broj ljudi svake godine vrati sa bar jednom lepezom (ili, verovatnije, sa više njih), jer su španske lepeze veoma lep i atraktivan poklon, suvenir, ili jednostavno detalj za sećanje sa putovanja. Kao takve, donose zemlji svog porekla nemalu svotu deviza svake godine.
Šta je s vama? Imate li i vi neku lepezu – ili, možda, čitavu kolekciju?

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike