Nova otkrića u kozmetici

Današnje zrele žene u tinejdžerskim godinama nisu imale kozmetičke proizvode koji bi otklonili sve probleme kože. Pravilo „ćuti i trpi“ nekako je bilo opštevažeće. Danas stvari umnogome izgledaju drugačije. Novi proizvodi, sve bolji i efikasniji, pojavljuju se svake nedelje. Niko danas ne mora da trpi bubuljice, suve i grube delove kože, male ožiljke i osipe.

Odlazak kod dermatologa po savet kada nas muči neki problem sa kožom, postalo je sasvim normalna stvar. Kada je reč o korišćenju lekovitih proizvoda za poboljšanje izgleda, ni tu, čini se, nema mnogo dileme.

Problemi sa bubuljicama, nažalost, ne prolaze sa tinejdžerskim periodom; bubuljice u dvadesetim i tridesetim nisu nepoznanica. Kako sve više potražujemo bolje proizvode u želji za prelepim izgledom, kozmetičko-medicinska grana industrije lepote brzo se razvija i raste. Svaka od nas bi sigurno probala stare metode: piti što više vode, sunčati lice, smanjiti čokoladu, i eventualno mazati davno oprobane losione, ali danas svetski konsultanti po pitanju lepote preporučuju glikolnu kiselinu.

Glikolna kiselina je jak oblik alfahidroksilne kiseline AHK (AHA) i jedino se može nabaviti na lekarski recept. Savetnici za lepotu tvrde da ova kiselina otklanja opekotine od sunca, bubuljice, i čak znake starenja. Glikolna kiselina bi trebalo da vrati hidratantne osobine koži, da utiče na izumrle ćelije kože i poveća količinu kolagena i elastina u donjim slojevima kože. Postoje i brojna upozorenja za upotrebu AHK-a: ako bi se proizvod koji sadrži ove kiseline nepravilno koristio, izazvao bi crvenilo i isušivanje kože. To je razlog zašto se veće koncentracije ove kiseline mogu kupiti tek posle konsultacije sa dermatologom.

Proizvodi koji sadrže oko 5% AHK-a mogu se kupiti u supermarketima i parfimerijama, mada se čuju i tvrđenja da je za bolje rezultate potreban veći procenat. Neki stručnjaci za lepotu preporučuju 10 do 15-procentnu glikolnu kiselinu, dok se u nekim salonima u svetu koristi i 40-procentna. Korišćenje ovako koncentrovane kiseline obrazlaže se potrebom za uklanjanjem raznih ožiljaka, pre svega od bubuljica, što, priznaćete, zvuči prilično nestvarno.

Poklanjamo vam i jedan brz recept za pravljenje herbalnog tonera za kožu:

  • jedna i po šoljica destilovane vode
  • 2 kapi esencijalnog ulja peperminta
  • 2 kapi esencijalnog slatkog ulja bosiljka.

Pomešajte sastojke u čistoj flašici ili tegli. Koristite smešu kad god želite da podstaknete cirkulaciju i otklonite umor. Nije neophodno odlagati je u frižider.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.