U trendu

Nove kontraceptivne metode

U odnosima između dva pola tema trudnoće i njene kontrole bila je uvek škakljivo pitanje. Nekada su žene bile prepuštene milosti (ili nemilosti) muškarca u pogledu kontrole rađanja, ili su pribegavale nekim starim, oprobanim i ne baš uvek efikasnim metodama za sprečavanje trudnoće. Dvadeseti vek je ženama doneo veliko olakšanje, jer je sa emancipacijom naporedo stupila na scenu i slobodna seksualnost, gde je ženi distribucijom različitih sredstava za kontracepciju omogućeno da konačno na miru uživa u „čarima najstarijeg zadovoljstva na svetu“.

Kondom je najstarije, i ujedno najsigurnije sredstvo, budući da pored sprečavanja trudnoće efikasno štiti ženu od različitih i najčešće veoma opasnih polno prenosivih oboljenja, HIV-a na prvom mestu. Docnije je pilula slavljena kao kulminacija u dugoj borbi žena za kontrolu nad sopstvenim telom. Postoji, međutim jedna stvar u kojoj pilula ne funkcioniše, a to je zaštita od pomenutih bolesti, iz čega sledi da je, nakon svih revolucija i evolucija na polju seksualnog, glavna reč ipak ostavljena muškarcu.

Da stvari ne bi izgledale tako, žene su se potrudile da uklone i tu poslednju prepreku svojoj slobodi. Tako je smišljen ženski kondom, ili femidom, kako ga ponekad nazivaju. Funkcija ženskog kondoma ekvivalentna je funkciji „muškog“ – sprečava kontakt telesnih tečnosti u toku seksualnog odnosa.

Materijal od koga se pravi je poliuretan, a dimenzije nešto veće od klasičnog muškog, što nije tragično ako se uzme u obzir da je u pitanju relativno nov produkt. Dizajneri već uveliko rade na smanjenju i optimizaciji femidoma, koji de facto postaje sve popularnije sredstvo za koje se mlade žene odlučuju.

Ženski kondom ima dva prstena, od kojih se jedan pre seksualnog odnosa fiksira u vaginu, a drugi ostaje napolju. Femidom je mekši od običnog kondoma, i ženama najčešće stvara osećaj veće kontrole i zadovoljstva. Postoji još niz prednosti, kao što je činjenica da usled tankoće materijala bolje prenosi toplotu. Pored toga, postoje muškarci i žene koji su alergični na lateks (sredstvo od koga se najčešće prave kondomi), i za koje femidom predstavlja dobro rešenje. Dakle, žene – probudite se i uzmite stvari (tj. femidom) u svoje ruke!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.