Novi lek protiv endometrioze

Ide lepo vreme i razmišlja se, ili bar sanjari, o super provodu, uživanju na suncu, brčkanju… Onda vam sve to upropasti jedna od čestih ženskih boljki: jaki bolovi tokom „onih dana“ i obilna krvarenja (naravno, to će vam zagorčati život ne samo u toku leta već i u toku cele godine). To i nije tako retka pojava, a mogući uzrok je endometrioza.

Da podsetimo (za svaki slučaj): endometrioza je oboljenje prilikom kojeg se ćelije materice odvajaju i završe negde u unutrašnjosti abdomena. Te ćelije podleći će daljem toku mesečnog ciklusa, pa će u toku menstruacije početi da krvare, izazivajući jake bolove. Dosad, izuzetno izražene tegobe ove vrste mogle su da se prekinu isključivo operativnim putem, ali možda to više neće biti neophodno.

Medicinska nauka stalno napreduje i moguće je da je pronađena neoperativna pomoć za ovu vrstu problema. Naučnici bolnice „Northwestern Memorial“ u Čikagu pronašli su novi hormonski lek koji sprečava nastajanje endometrioze. Pokazalo se (to jest, studije su pokazale) da se upotrebom ovog leka postiže znatno poboljšanje stanja ili čak i potpuno ozdravljenje.

Ako je sve što vas sada zanima ime ovog čudesnog leka, pa da možete da otrčite u najbližu apoteku i kupite ga, ili kod svog ginekologa da mu tražite recept, moramo da vas razočaramo. Nažalost, nećete moći da ga nabavite čak ni preko rođake koja, eto, živi baš u Čikagu. Ovaj lek je još uvek u fazi ispitivanja; proći će ne baš tako malo vremena pre nego što počne da se upotrebljava i u samoj Americi, a onda dok dospe u Evropu, pa i kod nas…

Ne preostaje vam ništa drugo nego da se naoružate strpljenjem i čekate i koristite iste metode za ublažavanje tegoba koje ste koristile i do sada. Ipak, ne očajavajte; kao što vidite, radi se na tome da se nađe lek i za problem koji vas muči – pa, biće i to.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.