O “energetskim zalogajima”

Ko radi, taj i ogladni, moglo bi se reći. Kao moderna žena, koju uz to bombarduju slikama mršavih lepotica, moguće je da uprkos priličnoj gladi koju osetite i dalje mislite na svoju vitku liniju. To je odlično, samo, i dalje ste gladne. Kako se ne biste prepunile kalorijama (nemate vremena za "pošten obrok", pa biste pribegle sendviču sa majonezom, pečenicom i ostalim prilično "gojljivim" ali i ukusnim sastojcima), a kako nemate nameru ni da se onesvestite zbog nedostatka energije, opredelite se za neki od "energetskih zalogaja", poput musli štanglica. Ukusne su, uz to simpatično izgledaju, daće vam nešto energije, a nećete se ugojiti. To sve, razume se, ako slepo verujete reklamama. U stvarnosti je malo drugačije.
Zdravim ženama je po obroku potrebno oko 400 kalorija. O musli štanglicama se priča kao o zdravim zamenama za obrok, ali nijedna musli štanglica nema više od 250 kalorija. Veći deo tih kalorija čine proteini i masti – organizmu su neophodni i proteini i masti, ali ne samo proteini i masti. Na musli štanglicama ne možete preživeti.
Mnoge musli štanglice reklamiraju se kao energetski obroci, što bi trebalo da znači da vam daju ekstra energiju. To lepo zvuči – dok se ne setite da energija nužno dolazi od kalorija. U suštini, etiketa "energetska hrana" može se nalepiti na bilo šta kalorično, recimo na burek.
O "energetskim zalogajima" se često priča (barem u reklami) da vam pomažu da smršate. Ono što proizvođači rade, kako bi svoj proizvod predstavili što je moguće manje kaloričnim, jeste da izbegnu da uz podatke o energetskoj vrednosti daju i količinu šećera i ugljenih hidrata, nego navedu samo masti. Ipak, računa se ukupan iznos kalorija – ako unesete više nego što potrošite, ugojićete se.
Kad se sve sabere, zdrav obrok ipak ništa ne može da zameni. To ne znači da ne smete da konsumirate musli štanglice – ako vam se dopadaju, slobodno nekad pojedite neku. Samo, tretirajte ih kao ono što jesu – slatkiši – a ne kao celokupan obrok.

Ostavite komentar