Odnosi u prijateljstvu (1)

Prijatelji su jedno od najvrednijih blaga u životu, ali ponekad mogu da stvaraju više problema nego koristi. O tome, uostalom, govori i ona narodna „Sačuvaj me, Bože, od prijatelja – od neprijatelja ću se sam sačuvati“.

Dešava se da čak i najbolji prijatelj, za koga ste mislili da ga znate u potpunosti, iznenada promeni ponašanje. Ponekad se takve promene ne mogu lako „svariti“, a njihov uzrok može biti bezbroj stvari. Najpovoljniji scenario promene podrazumeva neku poteškoću ili stanje u koje je vaš prijatelj zapao, pa su neobični simptomi samo privremene prirode. Najgora mogućnost je kada se ispostavi da vaš prijatelj zapravo nije ono što ste mislili, te da ste se varali dugi niz godina. U tom slučaju – saučešće.

Postoje, međutim, i prijatelji koji imaju određene mane i čije „istupe“ ponekad tolerišemo. Ipak, ako se loše ponašanje ponavlja i postaje deo navike, nužno je porazgovarati otvoreno (iskrenost je jedna od prvih stvari u prijateljstvu) i ukazati na momente koji smetaju.

„Prijateljske“ veze zasnovane na bilo kakvoj koristi (makar ona bila i emotivne prirode) ili na nedovoljnom razumevanju pre ili kasnije moraju biti poljuljane. To ne znači da će se svako prijateljstvo koje je u početku imalo nedovoljno razjašnjene osnove tragično završiti (moguće je i znatno poboljšanje).

Najbolji pristup u prijateljstvu, bez obzira na uzburkanost emocija, jeste „pristup hladne glave“. Ako vaš prijatelj ima problem koji se reflektuje na njegov/njen stav prema vama, bes i svađa neće imati dobar učinak. Pokušajte da poput lekara ispitate „simptome“ i pronađete uzrok promene u ponašanju vama drage osobe.

Pojedini prijatelji mogu biti klasifikovani na osnovu svojih mana i „razvojnog potencijala“ za loše ponašanje. Na vama je da odlučite koji je vaš prag tolerancije i da li nečije loše osobine i greške u ponašanju prevazilaze skup dobrih osobina.

Popularna klasifikacija „nevaljalih“ prijatelja ima pet kategorija: zaboravko, prevarant, narcis, takmičar i cepidlaka.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.