Održati takva prijateljstva? (2)

U nekim situacijama nije teško odrediti da je poželjno okončati prijateljstvo – ona je spavala s vašim mužem, ukrala vam je novac, povredila vam dete ili uradila nešto drugo drastično. Međutim, ima i situacija kada stvari nisu toliko drastične – a opet, to prijateljstvo vam sve manje prija, makar se i znale i družile još od vrtića.
Postoje i takmičarski nastrojene prijateljice. Kad su muškarci takmičarski nastrojeni jedan prema drugom, neretko su u tome otvoreni – kažu jedan drugom: "Razbiću te u tome-i-tome", događaj prođe kako prođe, i onda zajedno odu na pivo. Žene su ređe sklone tome da se otvoreno takmiče, pa se tako desi da imate prijateljicu koja će, kad se pohvalite uspehom svog deteta, obavezno smesta reći šta je sve njeno milo postiglo i kako je mnogo uspešnije od vašeg; kad zajedno učestvujete u nekoj akciji, ona će "diskretno" popravljati ono što ste vi uradile; pohvalićete joj se kako ste konačno uspele da s porodicom odete na more na deset dana, a ona će vam poslati nekoliko stotina fotografija svog boravka u Egiptu, sa sve obilaskom piramida, Aleksandrije, jahanjem kamila… Stalno mora da pokaže kako je uspešnija od vas, i to je zaista naporno.
Nekad prijateljicu jedva da poznajete nekoliko meseci, izađete s njom na neobaveznu kafu i malo ćaskanja, to vreme smatrate izuzetno prijatnim i opuštajućim – a onda vam ona uz kaficu ispriča kako su ona i njen muž u ogromnim dugovima jer je on zavisnik od telefonskog seksa, uz sve moguće i nemoguće golicave detalje. Zaista niste želele to da saznate, plus kasnije, kad vam ona i njen muž dođu u posetu, ne znate kako da se ponašate pred njim.
Ili, vas dve stvarno jako volite jedna drugu, često mislite jedna na drugu, samo, dok ste se nekad redovno viđale, sada vam se praćenje prijateljičinog života svodi na praćenje njenog statusa na Fesjbuku. Nije da vam takav odnos smeta, samo da li je to i dalje prijateljstvo?
Stvar sa svim međuljudskim odnosima, pa tako i s prijateljstvima, jeste da se tokom vremena menjaju i da je potrebno prilagoditi se tim promenama. Takođe, nije dobro da vam jedna prijateljica bude sve (u smislu prijateljstva), da od jedne osobe očekujete da zadovolji sve vaše potrebe, jer ćete u tom slučaju nužno biti razočarane. Umesto toga, usredsredite se na ono dobro.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.