U trendu

Ogledalce, ogledalce…

„Taština, sve je taština“, kažu čuveni stihovi iz Biblije. Da je zaista tako – svedoci smo svakog dana, počev od sopstvenih egocentričnih ideja do taštog ponašanja ljudi koji nas okružuju. Iako je usmerenost na sebe ponekad prihvatljiva (ako je u pitanju jako samopouzdanje), ona u najvećem broju slučajeva ipak predstavlja nepotrebnu gordost i egocentričnost.

Poseban slučaj taštine, naročito obespokojavajući, odnosi se na samozaljubljenost partnera. Svi mi volimo kada naša „druga polovina“ vodi računa o sebi, lepo se drži i izgleda. Međutim, nekada se desi da, hteli ne hteli, uđemo u igru Narcisa i nimfe Eho.

Prema legendi, Narcis je bio sin nimfe i rečnog boga; njegova lepota bila je poznata, a mnogi zaljubljeni (oba pola) kopneli su pred njegovim pragom. Narcis je, između ostalih, odbio i ljubav prelepe nimfe Eho, koja je zbog neuzvraćene ljubavi i poniženja iskopnela i postala samo glas. Ipak, oholi mladić je voljom bogova kažnjen da se zaljubi u svoj odraz i naposletku ubije.

Iako je Narcisova sudbina poznata, savremeni narcisi kao da ne nalaze poruku u ovoj priči. Osoba sa kojom se zabavljate ili delite bračnu postelju ponekad može da vas neprijatno iznenadi preteranom pažnjom koju poklanja sebi, na uštrb vas i vaših potreba. Tipična scena je kada on/ona satima sređuje frizuru ili se neguje u kupatilu, ne misleći o vama, iako vam u tom trenutku možda nije dobro ili očekujete neophodnu pomoć. Kada se sled prioriteta ovako izmeni, to je znak da stvari nisu baš kako treba.

Dešava se i da vaš dragi mladić skoro sve svoje vreme (ponekad i pare) troši isključivo na sebe. To počinje dugim analiziranjem frizure (i frizera čije su usluge dovoljno „elitne“), pravljenjem obimne kolekcije parfema, a završava se otimanjem oko pozicije preko puta ogledala.

Mada je i od takvog narcisa moguće štošta naučiti (npr, koje su kreme dobre za ten), nikome ne prija da pored sebe ima savršenog egocentrika. Iscrpan razgovor o tome ponekad može da pomogne ili da ukaže na nevoljnost narcisa da se odrekne svojih antisocijalnih navika. U potonjem slučaju, najbolje rešenje (po vas) jeste da se vi odreknete – njega.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.