U trendu

Ojačati kolena

Radite u kancelariji i u toku radnog vremena skoro stalno sedite? Ni inače niste naročito aktivne – obavićete kućne poslove koje baš morate, ali ćete nakon toga vreme provoditi sedeći u fotelji ili na kauču? Onda je vrlo verovatno da ćete pre ili kasnije imati problema s kolenima, kojima je ipak potrebno nešto kretanja kako bi zadržala pokretljivost i snagu. S druge strane, i neke sportske aktivnosti, kao što su intenzivno trčanje ili intenzivna vožnja bicikla, mogu dovesti do povrede kolena. A kad kolena zabole, bol može biti toliko jak da uopšte niste u stanju da se krećete. Da biste izbegle nezgode ove vrste, ne bi bilo loše na vreme ojačati kolena. Kako?
Jedna mogućnost je da radite vežbe s opterećenjem – nabavite manje tegove, uz čiju pomoć ćete ojačati zglobove kolena. Vežbe ne treba da budu previše intenzivne, niti bi na početku trebalo raditi mnogo ponavljanja; dajte svojim kolenima vremena da se priviknu na napor. Dobra vežba za kolena jeste i vožnja sobnog bicikla, ali smanjenog intenziteta – pedaliranje uz smanjen broj obrtaja.
Problem sa ženama i zglobovima jeste to što se u toku meseca menja procenat estrogena – u određenom delu mesečnog ciklusa procenat estrogena se smanji, što dovodi do pada nivoa kalcijuma, odgovornog za gustinu i čvrstinu kostiju. A od svih zglobova kolena su najugroženija, pošto za njih skoro da i nema odmora, a zadužena su da nose težinu čitavog tela (tako će i gojenje biti veliko opterećenje za kolena).
Zato, da ne biste sebe dovele do toga da morate na rehabilitaciju (dešava se prilikom sportskih povreda, ali znatno češće ženama sa "sedećim poslom") i da trpite jake bolove dok vam kolena ne ojačaju, pobrinite se da ih ojačate same redovnim vežbanjem – vožnja sobnog bicikla ili vežbe s opterećenjem mogu se obavljati i dok gledate omiljenu emisiju na televiziji.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.