U trendu

Omekšati stopala

U toku hladnijih dana vrlo je česta pojava da koža na stopalima ogrubi. Ona je i inače tanja i suvlja nego koža na drugim delovima tela, a celodnevno nošenje zatvorene obuće, tipično za hladnije vreme, pogoršava stvar, jer se stvaraju grube, zadebljale naslage, neprijatno hrapave na dodir, nekad čak i dovoljno hrapave da na njih možete da se ogrebete. Zbog toga o stopalima treba voditi redovnu negu – jednom nedeljno neophodno je obaviti pedantan pedikir (ne morate u kozmetički salon radi toga, možete ga sasvim lepo obaviti i kod kuće).
Stopala prvo dobro natopite u toploj vodi. Možete u nju dodati nekoliko kapi nekog prijatnog eteričnog ulja – to će vas lepo opustiti. Nakon toga, isecite nokte i specijalnom turpijom uklonite naslage zadebljale kože. Stopala zatim dobro isperite (obratite pažnju i na deo između prstiju) i obrišite (i opet obratite pažnju i na deo između prstiju – ako taj deo ostavite vlažnim, rizikujete gljivičnu infekciju).
Kad ste s tim završile, pređite na utrljavanje kreme za omekšavanje. Ove kreme, pored toga što hrane i omekšavaju kožu, pomažu i da splasnu otoci – super stvar za umorna stopala. Najbolje je istovremeno i masirati stopala, tako što ćete na gornjem delu stopala kažiprstima prelaziti od članka prema prstima, a onda prste istegnuti jedan po jedan. Ovo je dobro obaviti uveče, jer postupak zaista opušta i može se desiti da vam se od njega prispava.
Deluje vam kao puno posla? Nije stvarno puno i ne obavlja se svaki dan, samo jednom nedeljno. Pored toga što će vas ovakav postupak prijatno opustiti, postoji još jedna prednost – neće biti panike kad dođu topliji dani i vreme da se stopala pokažu u sandalama, a vi pogledate noge i vidite da su vam stopala gruba i da uopšte ne želite da ih pokazujete. Ovako će vam stopala preko cele godine biti nežna i glatka – uvek spremna kao za izložbu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.