najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Oni znaju najbolje

Postoje ljudi koji smatraju da sve znaju najbolje, i kontriraju svemu što vi kažete ili uradite. Nekada iskreno imaju lepe namere, ali prečesto samo žele da sve bude po njihovom, i da to bude suprotno od vaše ideje.
Na takve ljude možete naići u bilo kojoj oblasti svog života. Ono što im je zajedničko jeste da o svemu sve znaju najbolje i da se nikada ne slože s vama. U nekoj oblasti mogu zaista da znaju više nego vi, negde im znanje i sposobnosti mogu biti slični vašim, o nekim oblastima mogu da ne znaju skoro ništa (recimo, osoba bez dece i bilo kakvog konkretnog iskustva s decom koja sve zna o tome kako vi treba da podižete vašeg mališana, ili osoba koja zna sve o kuvanju, iako ni jaje ne ume sama da isprži), nema veze, ubeđeni su da sve znaju najbolje. I da vi to radite potpuno pogrešno, svaki put.
Nekada, ovakve osobe, iako su naporne, zapravo nemaju loše namere, već pokušavaju da vas navedu da razmišljate van ustaljenih obrazaca, da isprobate i nešto novo i drugačije. Ne čine to na prijatan način, ali ma koliko to "uvrnuto" zvučalo, na neki svoj način iskreno pokušavaju da vam pomognu. Većina, ipak, nije zainteresovana za to da vam pomogne, nego da vas natera da ih poslušate, da sve radite kako oni kažu. Ne žele prijatelje, partnere ili partnerke, žele samo poslušne sledbenike, a ako im vi niste sledbenik, protivnik ste im.
Šta s njima? Suočiti se s njima ne vredi, jer će vam samo opet kontrirati, šta god vi rekli ili učinili. Ako možete, sklonite se od njih. Ukoliko ne možete (recimo, u pitanju je neko ko vam je nadređen), ne svađajte se, pustite ih da kažu svoje, a potom uradite onako kako vam je naređeno, ili, ako ste u prilici da stvari učinite drugačije (onako kako vi verujete da je ispravno) i neće biti previše negativnih posledica, učinite tako. Kaže se da dogovor kuću gradi, ali s nekim ljudima dogovor jednostavno nije moguć, nego se snalazite kako umete.

2 komentara
  1. Nataša Gajić

    Svi mi ponekad, a neki i uobičajeno, ako smo iole pametni i zreli, smatramo da stvari činimo bolje, jače i sigurnije, da smo kompetetniji za nešto, naročito umjesto nekog ko je neopravdano zasjeo da isto izvršava, a vidi se manje uspješno nego što biste to vi, sticajem okolnosti skrajnuti i ostali u zapećku.

  2. Gaga B

    Upravo tako. Sestra mog muža je takva, čak se i ljuti kad uradimo nešto o čemu ona nije bila obaveštena. Nikad o tome nije rekla lepu reč, iako smo od svakog dobili lepe komentare. Ali s obzirom na to da mu je sestra, samo klimnemo glavom i radimo šta nam se hoće 🙂

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike