Oslobodite se nadutosti

Čest je slučaj da žene imaju problema sa nadutošću stomaka. To može biti rezultat PMS-a, lošeg varenja, previše zabave… Šta god da je uzrok, nadutost stomaka je prilično neprijatna, nekada i bolna; unutrašnji gasovi i otečenost retko će vas u potpunosti omesti u obavljanju svakodnevnih aktivnosti, ali svakako je bolje bez njih. Da biste se oslobodile nadutosti stomaka, predlažemo vam tri jednostavne vežbe koje povećavaju pritisak na abdominalni deo (time pomažu istiskivanje gasova i smanjenje otečenosti). Svaka od ovi vežbi ponavlja se svega tri puta, a rezultate ćete osetiti odmah.
1. Stanite tako da su vam noge blago raširene, a prsti stopala okrenuti u stranu. Ramena uspravite, dlanove položite na kukove, kolena blago savijte. Podižite pete, istovremeno savijajući kolena, sve dok noge ne formiraju ugao od 90 stepeni. Kolena ne smeju da pređu zamišljenu liniju prstiju. U ovoj poziciji, zategnite mišiće zadnjice i tako držite dve sekunde. Vratite se u početni položaj i vežbu ponovite.
2. Lezite na leđa, kolena treba da budu savijena, ruke pružene pored tela, dlanovi okrenuti ka podu. Gležanj desne noge položite na butinu leve noge (leva noga je i dalje na podu). Obuhvatite levu nogu obema rukama (gležanj desne noge je i dalje na butini leve) i privlačite je grudima dokle god možete. U krajnjem položaju ostanite 30 sekundi. Vratite noge u početni položaj i vežbu ponovite sa drugom nogom.
3. Sedite savijenih nogu, oslonite se na podlaktice. Zategnite trbušne mišiće i uz njihovu pomoć podignite gornji deo tela tako da možete da obuhvatite butine obema rukama. Laktovi treba da budu visoko podignuti i udaljeni od tela, a ramena spuštena. U tom položaju ostanite 30 sekundi, a zatim se vratite u početnu poziciju. Ponovite vežbu.

Ostavite komentar