Otkud uvek to “ali” koje devojku kvari?

Foto: Unsplash/Pixabay.com

Komplimenti su prijatna stvar, bilo da ih dajete, bilo da ih primate. Istina, ima i onih koji ne umeju da prime kompliment – spetljaju se, zbune, promrmljaju: “Ma nije to ništa”, ili već kažu nešto što umanjuje kompliment. Ovo je naročito tipično za žene, nesigurne u sebe i vaspitane da veruju da je skromnost jedna od najvećih vrlina koje pristojna devojka može imati.

Prilikom primanja komplimenata ne bi trebalo tako postupati; najbolje je nasmešiti se i reći: “Hvala”. Time ne ispadate neskromne niti uobražene, već samo lepo vaspitane, i ne vređate onog ko vam je kompliment uputio odbacivanjem njegove (ili njene) pohvale. Šta je sa davanjem komplimenata?

Ima onih koji nisu sposobni da daju kompliment bez ograda. Kada takve osobe hvale, to bude nešto u stilu: “Dobro si to uradila, ali…”, ili: “Lepo ti stoji ta haljina, ali…”, ili već nešto slično. Čuveno poslovično “ali” koje devojci sreću kvari. Pri tom te osobe kompliment upućuju iskreno i nemaju zaista nikakvu zamerku – ono “ali” im služi da se osoba kojoj je kompliment upućen “ne uobrazi”.

Problem s tim “ali” je što neće samo devojci (ili kome je već kompliment upućen) sreću da pokvari već može da “pokvari” i samu devojku, to jest pohvaljenu osobu. Naime, često se dešava da osoba koja stalno prima komplimente ove vrste – dakle, pohvale s ogradama – s vremenom počne da deluje veoma arogantno.

Otkud to? Objašnjenje je jednostavno: kompliment uz “ali” stvara u osobi koja ga prima snažnu – i potpuno razumljivu – potrebu da brani svoja dostignuća. Taj dodatak “ali” znači da nešto zapravo nije urađeno sasvim kako treba. Ako neko stalno prima takvu vrstu komplimenata, s vremenom će, sasvim moguće, razviti naviku da sam (sama) sebe hvali i delovaće uobraženo u društvu.

Zato, ako upućujete komplimente, uputite ih bez ograda! Ništa pozitivno onim “ali” nećete postići. Ako je neko nešto uradio što je sasvim dobro sem jedne stvari, raščlanite projekat (ili o čemu se već radi) na delove; odvojeno pohvalite ono što je urađeno dobro, a onda odvojeno uputite svoju zamerku. Tako izbegavate to nesrećno “ali” koje zaista ume radost da pokvari.

Ostavite komentar

Oznake