Pasivan i aktivan odmor

Nakon što izvesno vreme radite (šta god da radite), potreban vam je odmor – to je svima poznato. Samo, na koji način se odmarate? Da li je to način koji će vas najbolje oporaviti i napuniti vam baterije? Smešnog li pitanja, pa odmor je odmor, rekao bi neko – ali nije tako. Recimo, veoma je česta pojava da neko celog dana sedi na poslu (takozvani sedeći, to jest kancelarijski, poslovi), a onda, kad dođe kući, "mrtav umoran", sedne da se odmori. Istina je da će to u izvesnoj meri pomoći, ali postoje efikasnije metode.
Postoje takozvani pasivni i aktivni odmor. Prilikom pasivnog odmaranja sedite, ležite – u svakom slučaju, mirujete, što je naročito pogodna vrsta odmaranja nakon jednostavnih, a fizički teških poslova, pošto se na taj način najbolje odmaraju grupe mišića koje su za vreme rada bile opterećene. Neki i spavanje smatraju pasivnim odmaranjem, ali ono je znatno više od uobičajenog pasivnog odmora – njime se nadoknađuje potrošena energija i osigurava normalno funkcionisanje organizma, i neophodno je da bude u kontinuitetu (barem šest-sedam sati neprekinutog spavanja dnevno).
Aktivno odmaranje je efikasno posle lakših poslova, naročito ako je reč o pretežno intelektualnom radu. Takvo odmaranje izvodi se razgibavanjem, šetnjama, fizičkim aktivnostima (može se sprovesti i medicinsko programirani aktivni odmor). Ukoliko vam je posao da osam sati dnevno sedite za kompjuterom, to je kombinacija fizičkog i intelektualnog rada (sedenje nije prirodan položaj i zato dugotrajno sedenje fizički zamara), pa i odmor treba da bude kombinacija pasivnog i aktivnog – prvo fizička rekreacija, a zatim i pasivan odmor.
Ono što bi za poslodavce bilo korisno da znaju jeste to da su, prilikom suzbijanja umora, najefikasniji psihološki stimulatori (pohvale, nagrade, takmičenja), jer oni podstiču motivaciju i interesovanje za rad. U to ste verovatno imali prilike da se uverite i sami – kad ste zainteresovani za ono što radite ili imate stvarno dobar motiv (ne samo mogućnost da platite račune na kraju meseca), i ne prestaje vam se sa radom i umor osetite znatno kasnije.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike