Pilence, pilence

Piletina i ćuretina spominju se kao najzdravije meso. One to i jesu; ipak, ni to meso nije uvek savršeno bezbedno za jelo – to zavisi od toga čime su hranjeni pilići i ćurići i kako je meso čuvano. Zato, evo nekih saveta kako da izbegnete moguće opasnosti.

Pileće meso je prijatnog ukusa, mekano je i lako se vari. Manje popularno (i skuplje) od pilećeg, i ćureće meso je veoma korisna namirnica, puna belančevina i gvožđa, a ima i nisku kalorijsku vrednost, pa je pogodno ukoliko želite da pazite na liniju. Oprez sa piletinom: i kada prođe sve sanitarne i veterinarske preglede, piletina je i dalje lako kvarljivo meso; zato, čim je donesete kući, stavite je u frižider i sprečite dodir sa drugim namirnicama. Jedna od glavnih opasnosti kod piletine jeste mogućnost razvoja salmonele, bakterije koja uzrokuje salmonelozu. Dobro je to što je salmonela osetljiva na visoku temperaturu; ako meso držite 20-30 minuta na temperaturi iznad 55 stepeni Celzijusa, eliminisaćete opasnost.

Nakon zabrane hranjenja životinjskim brašnom, živina se hrani kukuruzom i žitom, sojom i dodacima minerala i vitamina. Česte su optužbe i upozorenja o upotrebi antibiotika i hormona u uzgoju pilića. Kad je reč o hormonima, oni i nisu baš od neke koristi u uzgoju pilića, jer se njihovo dejstvo (to jest, povećanje mase) primećuje nakon 52-65 dana, što prilično prelazi životni vek pilića gajenih za jelo. Zvanično, antibiotici su dozvoljeni samo za lečenje i sprečavanje bolesti koje prete uništavanju celog jata. Kako kupovati piletinu? Kao i ostale vrste mesa – ako kupujete u samoposluzi, pogledajte podatke o poreklu, datum pakovanja i rok trajanja; ako kupujete u mesari, uzmite onu sa veterinarskim pečatom. Izbegavajte kupovinu kod nepoznatih prodavaca koji nemaju dozvolu veterinarske i sanitarne inspekcije – za svaki slučaj. Jedna greška u izboru mesa i vas i vašu porodicu može stajati znatno skuplje od nekoliko desetina ušteđenih dinara.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.