U trendu

Pilule za spavanje

Ah, kako zavidite mačkama i svim stvorovima koji su u stanju da bilo kad, bilo gde i u bilo kom položaju spavaju! Nekad ste preumorne da biste zaspale, ili previše zabrinute, ili previše iznervirane, ili je pretoplo za spavanje, ili… Tek, često vam je teško da zaspite, a znate da spavati morate – imate previše obaveza da biste sebi mogle da dopustite neispavanost. Tako posežete za pilulama za spavanje, sve češće i češće. Nije ih teško nabaviti – ima ih dosta za koje uopšte nije neophodan recept – lepo zaspite i odmorite se. Super!

Ako je to i vaš način razmišljanja i postupanja, oprez! Jeste, pilule za spavanje deluju i zaista pomažu da zaspite. Nije nikakav problem ako jednu ili dve noći uzmete pilulu za spavanje, ništa loše vam se neće desiti. Međutim, svakako bi trebalo da izbegnete da za pilulom posegnete četiri noći zaredom – jer je to vreme koje je potrebno da se razvije zavisnost. Baš tako: četiri noći zaredom su sasvim dovoljne. Šta onda?
Onda više nećete moći da zaspite bez „čarobne pilule“. Glavni sastojci pilula za spavanje, slično kao i kod analgetika koji ublažavaju predmenstrualne bolove, jesu antihistamini; po prestanku uzimanja lekova koji sadrže antihistamine, može doći do napada nesanice. Tada jedino rešenje bude da ponovo posegnete za pilulom – ili da se patite s nesanicom dok vam se organizam ponovo ne navikne da zaspi bez veštačke hemijske pomoći.
Zato, ma koliko vam bilo neophodno da se naspavate, izbegavajte da se navikavate na pilule. Jedna ili dve noći, u slučaju nužde, jesu u redu – ali ništa preko toga. Postoje i drugi metodi za opuštanje i postizanje „spavaćivosti“, metodi koji ne izazivaju zavisnost. Pomaže topla kupka pre spavanja, ili lagana šetnja, ili fizička aktivnost u toku dana (ako vam je posao „sedeći“, ako se niste dovoljno kretale u toku dana, mozak može biti umoran, ali telo neće biti pospano), pomaže umirujuća muzika, vežbe disanja, meditacija, šolja toplog mleka… Mnogo je načina da se zaspi – pilula jeste instant rešenje, ali zdravije je upotrebiti nešto što možda ne pomaže istog trenutka, ali ipak pomaže i ni na koji način vas ne ugrožava.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike