najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Platila milione da postane princeza, a živela je veliku laž!

Ikona stila, muza Alfreda Hičkoka i princeza od Monaka samo su neki od pojmova koji se povezuju s legendarnom Grejs Keli. Ipak, njen život bio je daleko od bajke…

Grejs Patricija Keli je rođena u Filadelfiji, 12. novembra 1929. godine. Uprkos neslaganju svog oca, Grejs je nakon srednje škole odlučila da sledi svoje snove i postane glumica. Upisala je Američku akademiju dramskih umetnosti u Njujorku, a usput je radila i kao model.

Debitovala je na Brodveju 1949. godine, a sledeća stepenica prema uspehu bila je televizija. U prvom filmu 1951. godine, ‘Četrnaest sati,’ nije imala veliku ni zapaženu ulogu. Već je sledećim filmom ‘Tačno u podne’, stekla određenu popularnost.

U filmu ‘Mogambo’ je 1953. godine glumila uz bok Klerku Geblu i Avi Gardner te je zaradila nominaciju za Zlatni globus za sporednu ulogu.

Usledila je saradnja s Alfredom Hičkokom u filmovima ‘Nazovi M radi ubistva’ i ‘Prozor u dvorište’. Za ulogu u ‘Provincijalki’ osvojila je Oskara.

Dok je snimala ‘Nazovi M radi ubistva’ mediji su je povezivali sa 22 godine starijim kolegom Rejem Milandom, a ‘šuškalo’ se da je kriva za raspad njegova braka. Zamalo se udala za dizajnera prve dame Žakaline Kenedi, Olega Kasinija, ali vezu je dokrajčilo neprihvatanje porodice Keli, koja se nije mogla pomiriti s kćerkinim izborom razvedenog nekatolika.

Za vreme snimanja Hičkokovog filma ‘Držite lopova’ na francuskoj rivijeri 1955. godine, Grejs se oduševila zemljom. Na filmskom festivalu u Kanu upoznala je vladara Kneževine Monako Renijea III i već godinu dana kasnije par se verio. Brak na korist svih?

Ipak, čini se da ova bajkovita ljubavna priča uopšte nije bila idilična i da je njihov ‘savršeni život’ zapravo bio velika laž. Naime, Renije se morao što pre oženiti i osigurati naslednika kako Kneževina ne bi bila pripojena Francuskoj, a Grejs je tražila prikladnog muža prihvatljivog njenoj porodici. Osim toga, njena popularnost pomogla je da se oživi zamrli turizam u kockarskoj državici, a kneževoj blagajni dobro je došao i njen miraz od 2 miliona dolara.

Kako je pitanje potomstva bilo od posebne važnosti, Grejs je pre venčanja morala da obavi niz pregleda da se utvrdi da li je zdrava i sposobna da rodi. Pre udaje, morala je prema ugovoru sa studijem MGM da snimi još jedan film – ‘Visoko društvo’ 1956. godine. Nakon toga se povukla jer ni njen suprug plave krvi, ni njegovi podanici, nisu želeli da njihova kneginja nastupa u filmovima.

Venčanje je u medijima bilo prozvano venčanjem stoleća. Na civilnoj ceremoniji bilo je prisutno 700, a na crkvenoj 600 uzvanika, a Grejs je zablistala u haljini oskarovke Helen Rouz od 30 metara svile i tafta, 125 godina stare čipke i hiljade bisera.

Život u palati nije je usrećio, a i suprug joj je navodno bio neveran. Grejs se posvetila humanitarnom radu i porodici, a svi pokušaji da obnovi filmsku karijeru propadali su. S Renijeom je imala troje dece, današnjeg kneza Alberta II, nedavno oženjenog zgodnom južnoafričkom plivačicom Šarlen Vitstok, kao i princeze Karoline i Stefani.

Holivudska lepotica koja je postala princeza od Monaka, preminula je 14. septembra 1982. u 53. godini. Grejs Keli dan ranije izletela je s puta nakon što je tokom vožnje doživela moždani udar. S njom je u automobilu bila kćerka Stefani, tada 17-godišnjakinja, koja je preživela, prenose mediji.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike