Poboljšati cirkulaciju (1)

Tokom hladnog vremena, naročito ako je i vlažno, cirkulacija je otežana. Plus, uz veliki broj „sedećih poslova“, cirkulacija postaje otežana bez obzira na vremenske prilike, pa nije loše znati kako da pomognete srcu i sistemu krvnih sudova i kako da ih održite funkcionalnim.

Jedna od veoma bitnih stvari jeste da odeću i obuću prilagođavate vremenskim uslovima. Na primer, ako je hladno, obucite se slojevito (vazduh između slojeva je dobar toplotni izolator). Odeća i obuća bi uvek trebalo da budu udobni i suvi. Od materijala su najbolji oni prirodni (vuna, pamuk, svila, leti može i lan), i ni obuća ni odeća ne bi trebalo da budu preuski.

Što se veša tiče, najbolje je da prianja uz telo i da bude od prirodnih materijala. Treba izbegavati sintetiku, kao i čarape sa streč efektom i visokim procentom elastina, pošto one dodatno stežu periferne krvne sudove. Jeste, lepo izgledaju, ali vam to neće pomoći kad vam krvni sudovi budu oštećeni (ispucali kapilari, recimo, ne izgledaju nimalo lepo). Izbegavajte i suviše visoke potpetice – idealne su one između dva i po i četiri i po centimetra.

Ako se nalazite napolju na niskoj temperaturi, potrudite se da ne stojite u mestu, čak ni dok čekate na autobus. Krećite se, cupkajte, pomerajte ekstremitete. Takođe, potrudite se da ne budete napolju predugo po veoma hladnom vremenu – povremeno uđite u zagrejane prostorije.

Pazite da vam nivo šećera, holesterola i triglicerida u krvi budu u okvirima normale, da ne bi došlo do oštećenja krvnih sudova. Isto važi i za krvni pritisak – koliko god je moguće, držite ga u okvirima normale.

Za održavanje cirkulacije izuzetno je korisno svakodnevno umereno vežbanje. Nešto od toga možete izvesti i na poslu, dok sedite, tako što ćete vežbati stopalima i pomerati nožne prste (zapravo, veliki broj ljudi to i nesvesno radi kad duže sedi – vrlo zdrav instinkt). Ako imate neprijatne grčeve u listovima nogu i u prstima, pomoći će vam tablete magnezijuma.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike