najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Počinjete sledeće nedelje… Opet

Već u osnovnoj školi počne se s odlukama tipa “od sutra ima redovno da učim”. Tu je i tradicija donošenja spiska odluka koje će se primenjivati od Nove godine – i s vremenom lako dođe do toga da zateknete sebe kako samoj sebi obećavate još jednu promenu u životu. I ne ostvarite je.
U čemu je stvar? Odluke o promeni koje donesete čine vam se veoma razumnim – nećete ostajati u kafiću s društvom do kasno kad ujutru morate na posao, ili, naprotiv, više ćete se zabavljati (stvarno vam je to potrebno), više ćete se viđati s prijateljima, upisaćete taj-i-taj kurs koji će vam omogućiti unapređenje, vežbaćete, hranićete se zdravije, smršaćete, nećete više da se svađate sa (ubacite s kim se najčešće svađate)… Sve pametne i razumne odluke, koje bi vam definitivno unapredile život. Zašto je onda teško sprovesti ih?
Najčešći razlog je strah. Strah od promene kao takve, plus i strah od toga da ćete se vi zaista potruditi da promenu ostvarite, uložićete znatan napor – a ta promena vam ipak neće znatno poboljšati život. Kad kroz prizmu tog straha posmatrate stvari, zaista je lakše, pa i efikasnije, ne učiniti ništa, ništa ne menjati – jeste da nikakvog boljitka neće biti, ali bićete u poznatoj vam situaciji na koju ste već navikli i ostaće vam uteha da bi život mogao da vam se poboljša, samo kad biste se potrudili, umesto gorkog saznanja da ni taj vaš trud ništa bitno ne menja, da se i dalje osećate loše.
Šta učiniti u ovakvoj situaciji? Kako realno proceniti rezultate moguće promene i kako se osloboditi straha? Uzmite olovku i papir i zapišite konkretnu odluku koju ste obećali sebi da ćete sprovesti. Zatim, zapišite koje su vaše jake strane koje će dovesti do sprovođenja te odluke, a koje su vaše slabosti koje bi mogle da ometu vaš plan. Takođe, zapišite kakav boljitak očekujete da vam promena donese (potrudite se da ne zađete u sferu fantastičnog – ako počnete da držite dijetu i vežbate, to je super, ali ipak ne možete očekivati da za nedelju dana izgledate kao Andželina Džoli – osim ako, igrom slučaja, već izgledate kao ona), ali i šta su moguće neugodnosti koje će vam promena doneti (recimo, očekujete da ćete nakon dijete i vežbanja bolje izgledati i da ćete, između ostalog, više privlačiti mušku pažnju – ali ste stidljiva osoba i bojite se da će vam biti neprijatno ako vas budu primećivali).
Jednom kad sve to budete imali “crno na belo”, biće vam lakše da procenite šta možete da očekujete, koliko napora treba da uložite, kao i da li je očekivani boljitak vredan neophodnog truda. Samim tim, znaćete i da li se radi o nečemu oko čega treba da se potrudite, ili o nečemu što i nije toliko bitno.

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike