Podmladite se šminkom

Foto: Kaboompics/Pixabay.com

Sve više i više postaje imperativ izgledati mlado, što mlađe, po mogućnosti, kao srednjoškolka. Sa svih strana bombarduju vas slikama devojaka toliko mladih da je protivzakonito prodati im cigarete ili ih poslužiti alkoholom i ubeđuju vas da lepotice baš tako i nikako drugačije treba da izgledaju.

Nakon što vam to ponove neverovatan broj puta, nekako počnete, bar jednim delom, da verujete u to – a pošto godine neminovno prolaze, poseže se za najrazličitijim sredstvima da bi se ta tužna činjenica prikrila, i to sve češće za sve drastičnijim sredstvima, poput botoksa (ukoče vam mišiće lica, da to nije ipak preterano?) i estetske hirurgije. Međutim, ne morate posezati za toliko drastičnim sredstvima da biste izgledale mlađe – mnogo toga može da se postigne i vešto upotrebljenom šminkom.

Kao i u mnogim stvarima, i u šminkanju važi pravilo “manje je bolje”; sa mnogo šminke na licu, ma koliko vešto bila nanesena, definitivno ćete izgledati starije. Pored umerenosti u količini šminke, postoji još jedno opšte pravilo – svetlije nijanse čine da izgledate mlađe.

Na primeru ruža za usne: svetli tonovi izgledaće mladalačkije nego tamni (ne obraćajte pažnju na tinejdžerke sa crnim ružem za usne – one žele da izgledaju starije). Izuzetak u ovom pravilu su tonovi koji imaju ledeni efekat – od njih ćete izgledati starije.

Za oči se, kad se radi o uokviravanju, skoro uvek koristi crna olovka. To lepo izgleda, ali ako želite mlađahni izgled, bolje će vam poslužiti čokoladnosmeđa boja. Zaboravite na geometrijske prelaze senke na svojim kapcima, jer to čini da delujete strogo i starije. Prelazi treba da budu izuzetno blagi, skoro neprimetni.

Neke žene vole puderasta rumenila. Ona su lepa, ali su ipak rezervisana za mlađe devojke – efektnije je da upotrebite kremasta. Tako nećete izgledati kao da (bezuspešno) pokušavate da imitirate tinejdžerke, već kao žena – mlada, ali ipak žena, a ne klinka.

Nekoliko poteza šminke, bez bolnih operacija i štetnih tretmana hemikalijama, i odmah delujete mlađe – zvuči skoro kao magija!

Ostavite komentar

Oznake