najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Pokazati da ste savršeni za željeni posao

Prijavili ste se za posao i došlo je vreme za intervju – najvažniji deo, onaj koji presuđuje hoćete li biti primljene. Na razgovoru za posao treba da ubedite potencijalne buduće šefove da ste baš vi idealna osoba za tu-i-tu poziciju. Kako to učiniti? Evo nekih saveta.
Ono što je svakako neophodno jeste da pokažete da ste usklađeni s njihovim zahtevima. Navedite im primere iz prethodnog radnog iskustva koji se podudaraju s traženim osobinama i sposobnostima za poziciju za koju konkurišete. Recimo, ako se traži inicijativa, navedite projekte koje ste sami predložili i odradili i kako su ti projekti pomogli uspehu firme za koju ste radili; ako nema takvih projekata, sigurno ima bar nekih detalja koji su nastali vašom inicijativom, a koji su doprineli projektima u kojima ste učestvovali. Nemate radnog iskustva? Onda navedite primere sa školovanja i iz ličnog života.
Neophodno je i da budete svesni u kakvu firmu ulazite i koji su ciljevi vaših poslodavaca (podrazumeva se da ste se prethodno raspitali o firmi i da ste o njoj i njenim poslovima, kao i poslovnim ciljevima, saznali sve što ste mogli). Zalažete se za mir u svetu i nedeljom volontirate u zoo-vrtu ili lokalnom domu za nezbrinutu decu? To je za svaku pohvalu, ali teško da je naročito bitno vašim poslodavcima ili da može da se primeni na poziciji za koju konkurišete – a niko vas neće primiti samo i jedino zato što ste baš slatka i simpatična osoba. Praktičnije je da im pokažete da delite iste želje i interese s njima.
Dobra je i ideja da kažete šta biste novo uveli – objasnite kakav je vaš metod rada i kako biste unapredili posao. Zvuči vam pompezno i kao da solite pamet budućim poslodavcima? Ne, samo im pokazujete da želite baš taj posao, da razmišljate unapred i da već razmišljate o tome kako biste mogli da doprinesete firmi. Čak i ako neko pomisli da delujete pomalo nadobudno, pokazujete entuzijazam i interesovanje za dobrobit firme, a to se uvek ceni.

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike