Pomagati u društvu porodice

Danas kada je otuđenje među ljudima sve veće, kada vam se lako može učiniti da svako gleda samo svoje interese, više nego ikada potrebniji su načini da do otuđenja ne dođe, makar kada se o članovima vaše sopstvene porodice radi. Jedan od dobrih načina koje je povremeno moguće upotrebiti jeste zajedno s porodicom pomagati onima kojima je to potrebno.
Pomaganje zajedno s porodicom posebno može da pomogne u građenju bliskosti s decom, naročito ako se s tim rano počne – naravno, ne toliko rano da dete i ne shvata šta je to što radite. Na kakvu konkretno pomoć mislimo? Na bilo koju kad vam se učini da je nekome koga znate potrebna pomoć, i to neka vrsta pomoći koju možete da pružite. Recimo, porodica u komšiluku je dobila bebu, teško im je da nađu vreme da skuvaju neki „pošten obrok“, vi imate vremena (naravno, ovo je dobra ideja samo ako to vreme stvarno imate), pa im povremeno skuvate i, u društvu porodice, odnesete nešto. Ili nekoj starijoj osobi iz okoline bi dobro došlo da neko umesto nje ode u nabavku najnužnijih namirnica, a nema nikog svog – i to je pomoć. Ili, novi đak u odeljenju vašeg deteta je usamljen, možete predložiti detetu da ga pozove kući da se igraju. Ili… Mogućnosti je mnogo, uvek ima ljudi kojima je pomoć potrebna, a svaka sitnica znači.
Šta postižete ovim? Mnogo toga. Time što nešto zajednički radite s članovima svoje porodice međusobno se zbližavate. Plus, ovakav način zbližavanja je posebno dragocen za decu, jer pored toga što će uživati u osećaju da su korisna i da su nešto dobro uradila, takođe će i naučiti kako je lepo pomagati drugima, kao i da nisu ona uvek u centru sveta, da je i drugima potrebna pomoć. I ne samo to: mnogo je dece koja vole zbližavanje i kontakt s drugim ljudima, pa će ih ovakav kontakt obradovati više nego što bi to nova igračka učinila.

Ovakav postupak zbližava porodicu i oplemenjuje je, naročito njene najmlađe članove. Ne kažemo da je to nešto što morate raditi svaki čas, svakako da imate i sopstvenih obaveza i problema i da bi pomoć dobro došla i vama, ali onda kada možete da odvojite malo vremena i energije, pomoći nekome u društvu cele porodice je nešto što bi moglo da bude vredno truda.
1 komentar
  1. Dragana Rosić

    Lepo, pametno, sugestivno i neophodno nama, našoj deci, našem narodu i sugrađanima. Molim vas da nastavite, mislim da su nam takve sugestije u ovom trenutku preko potrebne. Pozdrav!

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike