Poroci: pušenje (3)

Prema najnovijim podacima, razlozi zbog kojih se žene odlučuju za konzumiranje cigareta unekoliko se razlikuju od motiva muškaraca. Patern koji su iznela razna istraživanja pokazuje da žene puše više kada imaju problem ili se osećaju emotivno nesigurno, dok muškarci to čine pre svega radi stimulacije i (eventualnog) zadovoljstva. Ipak, ovakve generalizacije ostaju podložne daljim proverama, jer ih je neophodno ukrstiti ne samo sa kategorijom pola već i socioekonomskim statusom, obrazovanjem i drugim karakteristikama ispitanika/ce.

Za mnoge žene je jedan od osnovnih motiva za konzumiranje duvana upravo (navodna) kontrola težine. Najčešće se navodi da navika pušenja smanjuje nervozu, koja bi inače kulminirala uzimanjem nepotrebne hrane. Ovaj razlog znatno je češće istican kada su u pitanju žene i može se dovesti u vezu sa predstavama medija i popularne kulture o „vitkoj ženi“, što je svojevrstan moralni paradoks, budući da se zarad fiktivnog „idealnog izgleda“ žrtvuje zdravlje. Međutim, ovo je realnost – i mnoge žene sigurno su bile u poziciji da posmatraju koleginicu koja je na striktnoj dijeti, dok istovremeno ponovo počinje sa cigaretama koje je prethodno ostavila.

Istraživanja sugerišu i to da se žene iz drugih razloga „vraćaju“ cigaretama. Za njih je manje verovatno da će se kolebati u procesu ostavljanja pušenja – dakle, biće istrajnije, ali će se lakše vratiti svom poroku ukoliko dospeju u stanje tuge ili depresije. Iako je pušenje inicijalno bilo u većoj meri muška navika, žene su podjednako strasni konzumenti: ova činjenica poznata je i velikim duvanskim kompanijama, koje upravo iz tog razloga svoje proizvode dizajniraju specijalno za žene.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.