U trendu

Porukice dok ste s drugima

Nije nikakva retkost videti nekoga da šalje i prima poruke preko mobilnog telefona dok sedi u društvu. Takav postupak nepristojan je prema onima s kojima ste u društvu, izuzev ako se radi o nečemu zaista hitnom, pa je poželjno izbegavati ga.
Predstoji nam nova sezona slava i okupljanja, što znači povećanu mogućnost i za nepristojno ponašanje koje smo pomenuli. A ima ga, sigurno ste videle i same: recimo, gosti sede okupljeni, i jedna ili više osoba budu znatno više zanete u primanje i slanje porukica nego u razgovor s ljudima koji su u njihovoj neposrednoj blizini.
Takvo ponašanje je veoma neprijatno za vaše sagovornike, za okolinu, za domaćine, jer im time stavljate do znanja da vam je njihovo društvo dosadno i da biste radije pričali s osobama koje nisu tu, ili da, možda, samo čekate priliku da vas neko pozove pa da "zbrišete" s dosadnog vam okupljanja.
Naravno, može se desiti da očekujete neku hitnu poruku ili da nešto hitno iskrsne. Tada vam zaista niko neće zameriti ako se izvinite i kažete nešto u stilu: "Izvinite, hitno je, samo da odgovorim". U najvećem broju slučajeva, međutim, ne radi se ni o čemu hitnom; ne radi se o lekaru koga u svakom trenutku mogu hitno da pozovu, ni o berzanskom posredniku koji bi zbog trenutka kašnjenja mogao da izgubi milione i milijarde, ne radi se ni o nekome ko ima bolesnu osobu kod kuće ili ko čeka na poziv iz bolnice da postane donator koštane srži.
Ne radi se ni o čemu hitnom. Samo o ljudima s rasponom pažnje ne većem od onog koje ima trogodišnje dete, o ljudima koji nisu u stanju ili nisu voljni da se usredsrede na komunikaciju s osobama oko sebe, već im pažnja luta od porukice do porukice. A koja je svrha uopšte ići na okupljanja ako vam je na njima dosadno i ako ćete veći deo večeri provesti razmenjujući porukice s onima koji nisu tu?
Ukoliko ćete biti u društvu, najbolje je mobilni telefon isključiti ili ga ostaviti na vibraciji, i tokom tog okupljanja suzdržati se od proveravanja poruka, osim ako ne očekujete nešto baš hitno. Ljudska rasa je toliko dugo preživela bez ikakvih telefona, pa i bez mobilnih; valjda smo i dalje u stanju da bez njih preživimo u toku večere.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar