Posle gripa

Prelazno vreme je jako “pogodno” za dobijanje gripa. Temperatura skače gore-dole, čas se kuvate, a malo kasnije smrzavate, ne znate ni kako da se obučete da se prilagodite toliko ćudljivom vremenu; stresa, naravno, ima koliko i u svako drugo doba godine; virusi se zbog čestih toplih temperatura lako množe i lako opstaju; niko, naravno, ne ostaje kod kuće kad je bolestan nego svi dolaze na posao i zaraze i ostale kolege… Grip je vrlo lako zaraditi.

Onda se borite sa povišenom temperaturom, sa kašljem, curi vam nos… Na kraju, izborite se sa svim tim. Samo, neki simptomi su vam ostali – i dalje ste umorni, osećate bol u mišićima i kostima, nije vam do jela. U ovakvoj situaciji, lekari savetuju da, ako je ikako moguće, još nekoliko dana ne idete na posao i da se odmarate. Ako odmah “navalite” na posao, izlažete se nekim rizicima.

Jedan od rizika jeste da vam se bolest vrati, jer je niste kako treba odbolovale, što znači, ajd Jovo nanovo – ponovo morate da prolazite kroz kompletnu torturu. Drugi mogući rizik jeste da dobijete neku bakterijsku infekciju, zato što je u periodu oporavljanja od gripa organizam oslabljen i podložniji infekcijama. Naravno, ne pomaže ni to što je vreme promenljivo i što temperatura vazduha sumanuto skakuće.

Ukoliko nije moguće da odležite još nekoliko dana, pokušajte makar da se postepeno vraćate uobičajenim aktivnostima, umesto da odmah navalite punom parom, ili i jače nego ranije, da nadoknadite propušteno. U ovom periodu je i ishrana veoma bitna: u toku bolesti organizam izgubi dosta proteina, pa je, dok se oporavljate, preporučljivo da jedete više mesa i ribe. Čuvena pileća supa, koja se preporučuje kad ste bolesni, od velike je pomoći i dok se oporavljate od bolesti. Na sve to, kako biste se što pre vratile u formu, dobro bi bilo i da uzimate neki vitaminski preparat, pre svega vitamine C i A, kao i da tamanite sve što ima antioksidacijsko dejstvo.

Ostavite komentar