Povremeno obrnite pravila

Foto: White77/Pixabay.com

Rutina, sama po sebi, nije loša – rutina koju koristite ustalila se jer vam tako najviše odgovara. Međutim, ma koliko praktična bila, svaka rutina posle izvesnog vremena dosadi, i tada može da pomogne iskakanje iz rutine, recimo, time što ćete obrnuti pravila.

Ujutru se stvari rade tim-i-tim redom, jede se to-i-to, u toku dana takođe imate okvirna pravila kad šta radite, slično je i za veče… I sve to postane zamorno nakon izvesnog vremena. Jeste praktično tako obavljati stvari, i tako ste navikli, ali posle izvesnog vremena steknete utisak da su vam svi dani isti, da ste uhvaćeni u nekakvu klopku, sve je zamorno. Kad vas uhvati takav osećaj, vreme je za malo promene.

Prilično jednostavna promena jeste da malo obrnete pravila. Recimo, ako ste navikli da nakon posla spremate večeru i nadgledate jesu li deca uradila domaće zadatke, uradite nešto drugo. Ukoliko će deca ići u popodnevnu smenu, zadatke mogu da obave i sutra. Svi obucite pidžame kao da ste tek ustali i uzmite ono što obično jedete za doručak. Ne morate bukvalno obavljati sve što obavljate ujutru; posle obroka niko neće ići u školu ni na posao, možete igrati društvene igre, ili se svi zajedno ušuškati na kauču i gledati neki film koji svi članovi porodice vole. Možete dodati još nešto lepo što obično ne radite uveče.

Ovakvo iskakanje iz rutine doneće celoj porodici osveženje; deci će, vrlo verovatno, biti jako zabavno. Pored toga, pošto je to nešto što cela porodica radi, to dovodi i do zbližavanja svih članova porodice – dragocena stvar danas kada se ljudi sve više otuđuju jedni od drugih, kada velik broj roditelja zanemaruje decu, a deca postaju sve manje zainteresovana za roditelje.

Naravno da ovakav postupak neće rešiti sve vaše probleme, ali bi mogao da vam svima donese osveženje i da prija celoj porodici. Probajte! Možda otkrijete da je to nešto u čemu svi uživate.

Jedan komentar

  • Nataša Gajić

    Ne kažem da nije bitno, to povremeno jače zbližavanje cijele porodice, ali potrebna su ponekad i odsustva.

Ostavite komentar