najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Pravi uzrok težine

Držite dijetu, skinete višak kilograma (ili deo viška kilograma, ukoliko verujete da je nemoguće biti suviše bogat ili suviše vitak), a onda vam se kilogrami vrate. Najčešće s kamatom, u vidu još nekoliko kilograma. Ponovo držite dijetu, vežbate, nakon završene dijete nastavite s vežbanjem (ne baš toliko redovno, ali trudite se) – a kilogrami se opet vrate. Počinjete sve iz početka. Zvuči vam poznato?
Ukoliko je tako, ne bi bilo loše da znate da je za uspešnu izmenu sopstvenog izgleda (u ovom slučaju, za uspešno skidanje viška kilograma i za to da se ti kilogrami ne vrate) neophodno znati koji je pravi uzrok vaše težine. Isto kao što, ako zbog rizičnog seksualnog ponašanja stalno dobijate polne bolesti, nije dovoljno samo izlečiti simtome bolesti, već je neophodno promeniti i ponašanje kako ne bi došlo do nove infekcije.
Šta to konkretno znači? Ukoliko niste razrešili svoje podsvesne (najčešće budu emotivni) probleme, one koji su uticali na to da dođe do viška kilograma, sva je verovatnoća da će se ti kilogrami vratiti. Najčešće je uzrok prekomernog uzimanja hrane taj što se, makar podsvesno, osećate nesposobno i nekompetentno. Kad se ta neprijatna osećanja pojave, pokušavate da ih "ugušite" hranom, ili naučite sebe da takva osećanja zapravo znače da ste gladni.
Umesto što ćete jesti kad se neprijatno osećate, pokušajte da identifikujete šta je to što tačno osećate i da nađete razlog zbog čega su se u vama javila ta osećanja. Nakon toga, ta osećanja poverite osobi u koju imate poverenja (partner, prijatelj, rođak, terapeut). Pazite samo da se ne poveravate osobi koja i sama neprijatna osećanja guši hranom – recimo, ako vas je majka zatrpavala poslasticama svaki put kad se loše osećate, nije dobra ideja da se poverite njoj, jer ćete se ponovo prejesti.
Već samim tim što ćete poveriti problem nekome ko ume da pokaže razumevanje produbiće se vaš osećaj za realnost, pa će se time i smanjiti vaša želja da jedete jer ste neraspoloženi. Plus, to će pomoći i da steknete više strpljenja i tolerancije prema sebi – da sebe prihvatite kao osobu koja zaista vredi, što će s vremenom dovesti do toga da se sve ređe osećate nesposobno, pa će se tako i želja za hranom onda kad vam hrana zapravo nije potrebna smanjiti.
Pokušajte! Ovim postupkom nemate šta da izgubite – osim kilograma i nedostatka samopoštovanja. A to zaista nije neki gubitak, zar ne?

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike