Pravilno uzimanje lekova (2)

Čuvanje lekova izvan njihovog originalnog pakovanja: to se uglavnom radi iz praktičnog razloga (da lek zauzme manje mesta), ali može da bude opasno. U originalnom pakovanju su svi važni podaci o leku (tačan naziv, sastav, rok upotrebe, doziranje, kontraindikacije); pored toga, jednom kad je bočica otvorena, dolazi do gubitka aktivnih materija zbog dejstva svetlosti, vlage, prašine, bakterija… Trudite se da lek uvek čuvate u originalnom pakovanju, tako smanjujete rizik da se trujete lekom koji više ne deluje.

Hrana i piće: nije svejedno šta i kada jedete u toku lečenja. Neka hrana može da pojača ili oslabi dejstvo leka. Recimo, velika doza vitamina C pojačava dejstvo oralnih kontraceptiva (uključujući i neželjena dejstva), kalcijum iz mlečnih proizvoda pojačava dejstvo antibiotika na bazi tetraciklina, fermentisani sirevi pojačavaju dejstvo antidepresiva, alkohol ne sme da se uzima sa analgeticima, antidepresivima na bazi benzodiazepina i antibioticima. Ni kafa i kiseli napici (recimo, kola) nisu nešto sa čime se treba igrati u toku lečenja, jer povećavaju kiselost u želucu, pa tako mogu da utiču na asimilaciju leka. Šta ovde uraditi? Pažljivo pročitati uputstvo za upotrebu leka i pridržavati ga se. Možete i da pitate lekara na šta bi trebalo da obratite pažnju prilikom uzimanja prepisanog leka.

Uzimanje lekova na prazan želudac: ima ljudi koji to rade, verujući da time pojačavaju dejstvo leka, pa će brže ozdraviti. Međutim, protivupalni lekovi, recimo, kad se uzmu na prazan želudac, mogu da se zalepe za zid želuca i da napadnu zaštitnu sluz. Ovakve lekove najbolje je uzeti kad se u želucu već nalazi hrana. Naravno, cela ova stavka ne odnosi se na lekove za koje je predviđeno da se moraju uzimati na prazan želudac.

Samoinicijativno uzimanje lekovitih „biljčica“: to se najčešće radi po principu: „Ma, ovo je skroz prirodno, ne može da škodi, a možda će mi i pomoći.“ Taj princip ne funkcioniše; bilo koji sastojak koji unesete u želudac pokreće hemijske procese i nije uvek moguće predvideti kakvo će međudejstvo imati tradicionalni lek i neka biljka.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.