najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Pre i posle

Moda i udešavanje su uvek imali izvesnu popularnost, ali kao da nikad nisu bili popularniji. Svakodnevno smo bombardovani savetima za ulepšavanje, počev od saveta o ishrani (koja će dovesti do lepšeg izgleda), preko saveta o vežbama, različitih tretmana za lice i telo, kozmetičkih sredstava i, kada ništa od toga ne pomogne u dovoljnoj meri (ili i ranije, za one koji vole prečice i ne pitaju za cenu), do estetske hirurgije. U poslednje vreme ženski časopisi puni su "pre i posle" varijanti – nagrađene čitateljke dobiju besplatan tretman kod frizera, kozmetičara, pa i manje intervencije estetske hirurgije – pod uslovom da im se u časopisu pojavi slika kakve su bile pre svih tih tretmana i slika kako izgledaju nakon tretmana. Zadovoljne čitateljke svojim novim izgledom, a zadovoljni i svi učesnici čije je umeće prikazano, pa su tako dobili reklamu.
Kao koncept, to lepo zvuči. Međutim, kada vidite neke od tih slika "posle", ne bude baš tako lepo – jer žena na slici "pre" izgleda sasvim simpatično i kao interesantna osoba, dok na "posle" slici ne izgleda nimalo lepše (čak naprotiv), plus kao da se negde u međuvremenu izgubila njena ličnost pa izgleda krajnje veštački. Nije uvek tako, ali dešavaju se i takvi slučajevi.
Plus, postavlja se još jedno pitanje: šta uopšte znači "pre" i "posle"? Kome je to potrebno? Naravno, ukoliko postoji neki zdravstveni nedostatak, poželjno je otkloniti ga (recimo, problemi sa nosem koji nisu toliko estetske prirode koliko ometaju normalno disanje). Dobro, ako je neka osoba zaista nesrećna izgledom nekog dela svog tela, plastična hirurgija u nekim slučajevima može da pomogne.
Ipak, ma koliko to zvučalo kao kliše, lepota zaista dolazi iznutra – iz ličnosti i duha. To što će neka žena operisati grudi, ili učiniti usne punijim, ili smanjiti nos, ili (ubacite estetsku korekciju po želji) neće joj dovesti princa na belom konju. Prihvatanje sebe takvom kakva jeste – i, još i više, prihvatanje da je najlepša baš takva kakva jeste – jeste najbolji garant za zadovoljstvo i sreću i za nalaženje srodne duše, osobe koja vas voli baš takvu kakva jeste. Kome treba još jedan klon Britni Spirs (operacije tipa "hoću da izgledam kao Britni Spirs" imaju smisla jedino ako zarađujete za život imitirajući Britni Spirs)? Kad smo kod toga, kome su potrebne žene koje sve isto izgledaju, a izgled im se menja brzinom kojom i modni trendovi (što će reći, na svakih nekoliko meseci)? Osim, naravno, onima koji zarađuju od menjanja ženskog izgleda.
Volite sebe onakvu kakva jeste. Pogledajte šarene sličice po časopisima, ako vam se sviđa da ih gledate, ali prihvatite i volite sebe sa baš takvim izgledom kakav imate – tada će vas i drugi voleti i tada ćete biti srećni.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike