U trendu

Preplanulost nije obavezna

Mnoge dame su prosto zavisne od preplanulog tena, bilo da to postižu neumerenim sunčanjem, boravkom u solarijumu, velikom količinom krema za potamnjivanje ili nekom kombinacijom navedenog. A preplanulost nije obavezna, niti vam, na duže staze, dodaje na zdravlju i lepoti.
Nije retko uverenje da preplanule dame izgledaju zdravije i mlađe od onih koje nemaju bronzani ten. Nije ni mali broj dama koje osećaju znatno veće samopouzdanje ako su preplanule, makar tu preplanulost plaćale time što povremeno "izgore" na suncu. I, nije ni mali broj dama koje preplanulost smatraju nečim obaveznim, ne mogu da zamisle da ne budu preplanule.
A preplanulost nije nikakva obaveza. I ne samo što ne znači zdravlje i mladost, već je suprotno od toga. Koža koja se često izlaže suncu i/ili solarijumu znatno brže stari od kože koju čuvate od sunca i/ili solarijuma. Preplanulost može u nekoj meri da prikrije bore – ali će prilično brzo dovesti do toga da imate jako mnogo toga za prikrivanje, jer će vam se koža sušiti, ubrzano stariti i ubrzano dobijati bore.
Preplanulost nije ni znak zdravlja, niti je zaštita od sunčevih zraka. Sunce vremenom sve više oštećuje kožu, i rizik od melanoma se povećava. Pored toga, mada potamnela koža (zaista potamnela, samopotamnjivanje ne pruža nikakvu zaštitu) u nekoj meri štiti od sunca, ta zaštita je daleko od potpune – čak i osobe izrazito tamne kože, pa i potpuno crne, mogu da "izgore" na suncu.
Ne kažemo da treba da bežite od sunca kao da ste vampir koji će se pretvoriti u prah čim ga prvi zraci sunca dotaknu. Izvesna količina izloženosti sunčevim zracima vam je potrebna, najbolje rano ujutru ili uveče, pre zalaska. Ali, ne treba biti opsednut preplanulošću, niti je smatrati nekakvom obavezom, jer ona to nije. A ako baš ne možete bez preplanule kože? Koristite sredstvo za samopotamnjivanje, ono je najmanje loša varijanta – i čuvajte se od sunca.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.