Prespavati problem

Nije nepoznat savet da, kada imate veliki problem, prestanete da lupate glavu oko toga i da po principu jutro je pametnije od večeri legnete da spavate, dobro se naspavate, i onda razmislite o problemu. Ma koliko to nekima neuverljivo zvučalo, ujutro će vam problem izgledati daleko rešiviji nego prethodne večeri.
O čemu se ovde radi? Ako je problem krupan, svakako da neće nestati sam od sebe, ne možete samo da prespavate problem i da onda sve bude u redu – kako vam tu onda spavanje može pomoći? Može, i to iz veoma jednostavnih razloga.
Kada ste umorni, iscrpljeni, iznureni, problemi deluju veći nego što zapravo jesu. Onda vas i umor učini nervoznim. A onda, dok tako već umorni i nervozni razmišljate o problemu, problem vam se čini sve većim i većim, a zbog umora i nervoze jednostavno niste u stanju jasno da razmišljate. Rezultat bude da vam se problem čini apsolutno nerešivim, prevelikim, tragičnim, nešto kao propast sveta, ili barem kao propast vašeg života. Poznat vam je osećaj? U takvoj situaciji, obavezno lezite da spavate. Upotrebite svaki način koji vam je poznat, čak i tablete za umirenje ako ništa drugo ne pomaže, kako biste stvarno i uspeli da zaspite.
U toku noći desiće se dve stvari. Jedna je da ćete se odmoriti. Druga je da će, i dok spavate, vaša podsvest raditi na rešavanju problema. Sad, nećemo podsvesti pripisivati neke čudesne moći, ali ostaje činjenica da će vaš mozak, čak i dok vi spavate, “obrađivati” problem i tražiti rešenje. I tako, probudite se (koliko-toliko) odmorni i osveženi, mozak vam je svež za novu turu razmišljanja, plus je i problem bar delimično obrađen. Kao rezultat svega toga, problem vam se odmah učini lakšim nego što vam se činio prethodne večeri, i, sasvim verovatno, smislite i neko rešenje za njega, ili kako da ga ublažite.
Zato, kad god imate problem koji vam se čini nerešivim, najbolje što možete da učinite, nakon nešto razmišljanja, jeste da se naspavate. Kad se probudite, stvari će delovati mnogo bolje.

Ostavite komentar