Preterani rad je neproduktivan

Nije nikakva retkost da, kad se neko tek zaposli, vrlo brzo počne da dolazi ranije i da duže ostaje na poslu, ne bi li se dokazao kao vredan i sposoban radnik. To je u redu, ali ne bi se trebalo tako ponašati stalno.
Nov radnik ili radnica koji rade više od ostalih ostavljaju dobar utisak, utisak nekog ko se trudi. Međutim, ako neko konstantno dolazi na posao ranije, a odlazi nakon što je i spremačica otišla, ta osoba ostavlja utisak nekog ko ne može da u istom roku kad i ostali zaposleni završi ono što joj je zadato. Drugim rečima, ostavlja utisak nesposobnog radnika.
Pored toga, ako duže vreme radite jako mnogo, osetićete se isceđeno. A tada će vam, zbog nakupljenog umora, postajati sve teže da radite i biće vam potrebno sve više i više vremena čak i za jednostavne poslove. Ni to ne ostavlja dobar utisak, već više liči na nekompetentnost.
Šta učiniti? Ostajati duže onda kada je to potrebno, naročito ako je šefu potrebna pomoć da nešto dovrši. To će definitivno ostaviti dobar utisak. Ipak, ne treba stalno ostajati duže na poslu – i obavezno treba naći nešto vremena za sebe i za zabavu.
Vreme za sebe može biti i 15 minuta dnevno, ako sebi ne možete da priuštite više – ali ga mora biti, da ne biste imali utisak da konstantno rintate samo za druge, što bi vas dovelo do depresije. Isto tako, nađite i makar malo vremena za zabavu – može i kafe-pauza s koleginicom, tokom koje nećete pričati o poslu, ili kratka šetnja – inače ćete imati utisak da u vašem životu ništa osim rmbačenja ne postoji, što bi, takođe, moglo da vas dovede do depresije.
U svakom slučaju, kad god je to moguće, trebalo bi izbeći "ubijanje od posla". Ovo nipošto ne znači da treba zabušavati, jer tako nikuda nećete dospeti, ali ni previše rada neće vam doneti ništa dobro – samo iscrpljenost i narušeno zdravlje. Zlatna sredina je, po običaju, najbolja.

Jedan komentar

  • Dejan Stojanović

    Ne slažem se sa gorenavedenim, jer koliko neko ostaje na poslu nema velike veze sa učinkom.

Ostavite komentar