U trendu

Preterivanje pravi probleme

Zbog života kakvim većina nas danas živi, neretko smo skloni preterivanju – u hrani, u vežbanju ili nedostatku bilo kakvog vežbanja, u odricanju od nečega. A ne morate se odreći bilo čega, dovoljno je da se odreknete preterivanja pa da rezultati budu zadivljujući.
Usled stresa i nedovoljno sna, jedemo previše, i to neretko brze hrane i peciva iz pekare, a uz to nam se kretanje svodi samo na ono što nikako ne možemo da izbegnemo – nije retkost videti osobu zdravog izgleda koja ne nosi ništa teško a na drugi sprat ide liftom. A onda nam bude dosta toga, pa uvedemo sebi dijetu striktno sastavljenu od velike količine voća i povrća. Možda i dalje ne vežbamo uopšte i izbegavamo kretanje, možda vežbamo dok se maltene ne onesvestimo, i iznenađuje nas što nema pozitivnih rezultata. A ne može da ih bude s takvim ponašanjem.
Zdravo je jesti voće, ali je normalna količina pet porcija (porcija je veličine jedne srednje jabuke) dnevno; ako jedete kilo-dva voća dnevno, rizikujete probleme sa želucem, bićete stalno gladne, a vaš pankreas neće biti u stanju da se izbori s toliko šećera. Povrće je bolja varijanta, ali ni povrća ne treba jesti "na kilograme", opet zbog problema s digestivnim traktom. Što se vežbanja tiče, previše vežbanja vam ne troši samo viškove masnih naslaga; više vam troši belančevine u telu – smanjuje vam mišićnu masu – nego što troši masnoće.
Nije nikakav problem ako pojedete kroasan iz pekare. Problem je ako ih svakog dana pojedete pet. Nije problem ni ako jedete brzu hranu. Problem je ako jedete samo brzu hranu, i to u prevelikim količinama, a prevelike količine su ono što vaše telo, s obzirom na to koliko se krećete, neće potrošiti (a gledajući to koliko se većina nas kreće, sasvim nam je dovoljno i vrlo malo hrane, više se jede iz navike, iz stresa, iz dosade…). Nije apsolutno nikakav problem ako ne istrčite maraton svakog dana niti uradite pet stotina trbušnjaka. Problem je ako vam se kretanje svodi na odlazak kolima do posla i nazad, i do prodavnice u zgradi i nazad.
Samo umereno, i biće u redu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar