najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

Previše brbljanja je neprofesionalno

Česta je ženska osobina da se upravo kroz priču i ćaskanje zbližavaju s drugima – tako razmenjuju informacije, saznaju više o onima oko sebe i grade bliskost s njima. Međutim, trebalo bi biti izuzetno oprezan kad se o privatnom životu priča na poslu.
Ima onih dama kojima u svakom slučaju ne bi palo na pamet da na poslu pričaju o svom privatnom životu, možda da spomenu neku sitnicu. Međutim, ima i onih koje i inače jako vole da pričaju, i tu osobinu zadrže i na poslu – i neće pričati samo o stvarima u vezi s poslom već i o svojoj deci, prijateljima, kućnim mezimcima, ljubavnom životu, nekada i o seksualnom životu… Neke od njih će ići toliko daleko da će njihove kolege, pa čak i šefovi, saznati sve o prolivu njihovog mezimca, o tome kakve su im fleke ostale na nogama jer je kozmetičarka upotrebila prevruć vosak (ne radi se o povredi koja ih ometa u poslu), o toaletu koji se zapušio a nije bilo moguće naći majstora, o dečku kretenu, o smešnim grimasama koje u toku orgazma pravi njihov dragi… Definitivno previše.
Problem s ovakvim ponašanjem je višestruk. Kao jedno, brzo svima dosadite. Kao drugo, mnogo manje vremena se utroši radeći posao za koji ste plaćeni, a više na priče koje ni na koji način ne doprinose uspehu vaše firme. Krajnje je neprofesionalno ponašati se na taj način. I, kao treće, ako vaš šef "u ušima" ima kratak izveštaj o dva projekta koje ste završili, i o prolivu vaše pudlice, upečatljivije će zvučati ovo drugo – što vam nimalo neće unaprediti karijeru.
Nezamislivo vam je da samo ćutite na poslu? Ne morate da usta oblepite izolir-trakom, dovoljno je da vaša priča bude ograničena na sam posao, na ono što se tiče konkretnih zadataka koje treba obaviti. Može i poneka privatna informacija, ali njih zaista treba pružati "na kašičicu". Želite prisne, privatne razgovore? Može i to – ali s prijateljima i van radnog vremena.

2 komentara
  1. Marina Tomašević

    Nažalost, mnogima ne pomaže ni kodeks o poslovnom ponašanju, već ga izvrgavaju ruglu komentarima: “Kao da je pisan za debile!”. Hm, pa stvarno jesu kad se ne prepoznaju.

  2. Snežana Medojević

    Kratko, jasno i vrlo razumljivo napisano za onog ko shvata o čemu je reč. Dobro bi bilo da članak pročita što više njih i da razmisli o onome što je napisano. Super!

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike