Preživeti težak dan (1)

Svakome može da se desi da ima baš težak dan, pun stresa. Posledica takvog dana najčešće bude da se osećate loše, iscrpljeno, iznervirano i, neretko, da se istresete na dragoj vam osobi koja vam ama baš ništa nije skrivila. Zato je korisno znati neke taktike za "preživljavanje" takvih dana.
Dobra je ideja da dan počnete lepim mislima. Pogledajte kroz prozor i recite sebi da je dan baš lep, bez obzira na to da li je vreme vedro, tmurno, kišovito, snegovito… Nađite nešto lepo u bilo kojoj vremenskoj prilici (kišu, recimo, možete nazvati romantičnom, ili idealnom za dremku kad se vratite s posla). Pokušajte da se setite nekoliko lepih stvari (mogu da budu i sasvim sitne) koje očekujete tog dana i trudite se da ne razmišljate o hladnoći, pljusku, gužvi u saobraćaju i sličnim stvarima na koje nemate nikakvog uticaja.
Na minut-dva zamislite da ste na nekom prelepom mestu. Nije bitno da li to mesto zaista postoji ili je plod vaše mašte, da li ste ga nekada posetili ili ne, sa što više detalja dočarajte sebi osećaj kakav bi to mesto proizvelo. Ovakvo razmišljanje će vas vrlo brzo oraspoložiti i osetićete da se smeškate i da vam je lepo.
Obavezno, pre izlaska iz kuće, poljubite partnera, decu, brata, sestru, nekog od roditelja (ili oboje), zavisno od toga s kim živite. Ili bar "ugnjavite" svoje kućno mezimče. Ovom razmenom nežnosti produžavate i svoj životni vek i životni vek osobe koju ste poljubili (ili mezimčeta koje ste pomazili), i pojačavate i vaš i njihov imunitet. I lepo se osećate kad to uradite.
Nešto vas je baš iznerviralo, ili imate neki gadan problem? Instant olakšanje može da bude da SMS o tome pošaljete drugarici, da na taj način olakšate dušu. Ako ćete ovo da radite, nije loša ideja da se unapred dogovorite sa dve-tri prijateljice da ćete jedne drugima slati takve poruke kada vam je to potrebno, kao i da na tu vrstu poruka nije neophodno odgovarati (ili je dovoljno odgovoriti sa "joj, grozno" ili sličnim komentarom), jer ionako samo želite da se izjadate.

Ostavite komentar