najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Preživeti težak dan (2)

Kada vas skole teškoće i nije vam ni do čega, možda samo zbog toga jer ste "ustale na levu nogu", možda i zbog gomile drugih razloga zbog kojih ste pod stresom, dobro je znati što više načina da se oraspoložite i pregurate krizni period. O tome smo već pisali – evo još takvih načina.
Skolile su vas teškoće, opalo vam je samopouzdanje? Setite se tri stvari koje ste nedavno (u poslednja tri meseca) dobro uradile – tu može da spada i lepo napravljena supa u kojoj je vama draga osoba baš uživala, poklon koji ste dale majci a ona se baš obradovala, bilo šta lepo. Nakon toga pohvalite sebe za ono što dobro radite. A greške? Tretirajte ih kao priliku za poboljšanje.
Nasmejte se! Kako, kad ste pod tolikim stresom da vam uopšte nije do smejanja? Baš tada, kad se osećate kao da ćete pući, naterajte sebe da se setite nečeg smešnog što vam se nedavno desilo, ili komedije koju ste gledali, nekog skeča, vica koji ste čuli ili pročitali… I nasmejte se! Tako ćete vrlo brzo popraviti svoje raspoloženje, a osećaj da ste pod užasnim stresom će biti ublažen.
Neko je drzak ili neprijatan prema vama? Ne obazirite se na to. Kada se neko tako ponaša, obično pomislimo da smo mi na neki način provocirali takvo ponašanje, da je ta osoba ljuta (s razlogom ili ne) zbog nečega što smo mi uradili. A sasvim je moguće da je ta osoba neispavana, ili razdražena zbog nečega što nikakve veze s nama nema – pa je zato najbolje njeno ponašanje ne shvatati lično.
Ne pričajte prebrzo! Često, kada smo pod stresom, govorimo vrlo brzo. Ukoliko primetite da brzo govorite, a niste u reklami "imam samo deset sekundi, govoriću vrlo brzo", svesnim naporom naterajte sebe da usporite, da govorite polako i razgovetno. Na taj način automatski usporavate disanje i srčani ritam i smirujete se.

1 komentar
  1. Nataša Gajić

    …naročito ako vas neko preskače i stalno upada u riječ, uspooorite… Ionako si mi/sam ti zanimljiv(a) samo da bi kontrirali jedno drugom.

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike