Preživeti težak dan (3)

Teškoće, teškoće, teškoće… Dešavaju se svakom, a obično su praćene i lošim raspoloženjem, pa i padom samopouzdanja, što otežava borbu s njima. Zato, evo još nekoliko načina da u takvim situacijama pomognete sebi.
Osećate da ćete "poludeti" od onoga što upravo radite i nikako vam ne ide? Napravite predah, može i sasvim kratak. Popijte šolju nečeg prijatnog (bez alkohola!), ili nakratko prošetajte, razmenite nekoliko SMS-ova s prijateljicom, ili makar stanite na prozor i udahnite malo svežeg vazduha. Bilo šta od navedenog moglo bi da vas osveži, a moguće je i da ćete nakon ove kratkotrajne distance sagledati problem iz novog ugla.
Zapišite negde (gde niko neće da priviri, ako ste na radnom mestu) pet velikih želja koje biste ostvarili kad biste znali da ćete uspeti. To pomaže da odredite šta najviše želite od života i daje vam dobru motivaciju da nastavite s naporima.
Jedan trik koji verovatno neće baš zvučati lepo: setite se petoro ljudi za koje vam je drago što im niste slični. Ne brinite, to zamišljate samo u glavi, a tim osobama ništa o tome nećete reći, tako da niko neće biti povređen. Zašto biste to učinili? Na taj način možete ponovo da potvrdite svoje životne izbore i da se podsetite da, ma koliko se loše osećale u tom trenutku, u vašem životu postoje stvari koje zaista cenite i na koje ste ponosne.
Za kraj: ako sve drugo zakaže, ako vam je samopouzdanje i dalje na nuli a raspoloženje još i gore od toga – pretvarajte se! Zamislite šta biste radili i kako biste postupali kada biste zaista osećali samopouzdanje, kada biste se zaista dobro osećale, a onda se tako i ponašajte. S vremenom, kad se naviknete na takav način razmišljanja i ponašanja, osetićete i samopouzdanje i odlično raspoloženje.

Ostavite komentar