U trendu

Preživeti zajednički život (1)

Bilo da imate cimere, bilo da sa partnerom počinjete zajednički život, to nije nimalo jednostavno, jer svako ima neke svoje navike. Evo nekih predloga kako da bez previše trzavica uspete da delite životni prostor s nekim.
Za početak, budite svesni da svako ima neke svoje navike i načine kako i kada šta voli da radi. To što vam je neka osoba draga ili se volite ne znači da ćete se u zajedničkom životu uhodati sami od sebe (lako uhodavanje se dešava, ali nije pravilo). Zato je dobro već na samom početku razgovarati s cimerima ili partnerom o tome šta ko očekuje. Svako ima neka svoja očekivanja, a vi ne možete znati njihova ni oni vaša ukoliko ne pričate o tome. Neko voli da sluša glasnu muziku celu noć, neko želi mir i tišinu za spavanje već u deset uveče… Najbolje je unapred razgovarati o takvim stvarima i dogovoriti se o onim običnim zadacima kao što su ko će i kada da izbaci đubre, ko pere sudove, ko čisti kupatilo… Nije verovatno da ćete se uskladiti sami od sebe; za nešto ovakvo je potreban dogovor.
Zatim napravite spisak svih kućnih obaveza i međusobno ih raspodelite u skladu sa tim ko šta voli da radi, ko je u čemu dobar, ko kad ima vremena. Dobra je ideja da svako od ukućana dobije zadatke koje će obavljati svakodnevno, nedeljno i mesečno. Živite zajedno, i svako treba da učestvuje i da za nešto bude zadužen.
Nisu neophodna striktna pravila. Ukoliko neko zabušava, a neko se oseća iskorišćeno, sukob lako plane, ali nisu neophodna striktna pravila da bi se to izbeglo – stroga pravila mogu da dovedu do tenzija i nezadovoljstva. Vidite kakve su čije sklonosti – nekome brzo dosadi da svaki put ima isto zaduženje, dok neko baš voli da uvek obavlja isto, prija mu rutina. Prilagodite pravila tim različitostima, pa su manje šanse da dođe do sukoba. Takođe, prilagođavajte pravila i tome kako se čije sklonosti i raspoloživo vreme menjaju.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.