najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Prijateljica u nevolji

Prijateljica vas pozove, uplakana. Recimo, ostavio ju je momak, ili je dobila potencijalno nepovoljne vesti od lekara, pa se isprepadala, ili već nešto što ju je emotivno jako uzrujalo. Sada zove vas i jada vam se. Može delovati iznenađujuće, ali ovakve situacije nekada predstavljaju gadan udarac po vaše samopouzdanje.

Naime, može se desiti da se u ovakvoj situaciji uplašite, da vam prijateljičin problem deluje kao nešto preveliko da biste vi s tim izlazile na kraj. Još ako ste do guše u sopstvenim problemima, možete se osetiti još izgubljenije – kako se sve odjednom sručilo na vas? Šta da uradite? Kako da se izborite s tim?

Sa sopstvenim problemima ćete ovako ili onako morati da se izborite – ali ne i s prijateljičinim, niti je verovatno da je njoj stvarno potrebno da joj vi rešavate probleme. Ono što je ljudima u takvoj situaciji najčešće sasvim dovoljno jeste da ih neko sasluša. Toliko možete, zar ne?

Niste sigurne u to? Setite se nekoliko situacija (tri će biti dovoljno) kada ste vi imale neki problem, a prijatelji su vam se našli. Prisetite se koliko vam je pomoglo samo to što su bili uz vas, iako ništa posebno nisu učinili. Samo su bili tu, saslušali vas i podržali. Nije uopšte neophodno da savetujete prijateljicu – sasvim je dovoljno da slušate.

Još uvek vam je poljuljano samopouzdanje? Prisetite se situacija kada ste pomogle prijateljima. Tako ćete se podsetiti da postoje osobe (sasvim moguće, mnogo njih) koje smatraju da ste odlična prijateljica i da u sebi imate puno ljubavi i snage koje možete da pružite drugima. To će, sasvim sigurno, biti i više nego dovoljno da vam povrati poljuljano samopouzdanje – ništa ne vraća samopouzdanje kao činjenica da i te kako umete da budete korisni, da ste potrebni drugima i da ste u stanju da im pomognete.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike