U trendu

Pripremite grejalice za zimu

Zima i grejna sezona doći će vrlo brzo; u stvari, s obzirom na ne baš tople dane koji nas malo-malo pa zadese, zimogrožljivije dame i gospoda su već počeli sa uključivanjem grejalica. Zato je sada pravo vreme da, za početak, proverite da li vaše grejno telo (na koji god način da se grejete u toku zime) radi, kako biste na vreme pozvali majstora ukoliko je to neophodno. Potom bi trebalo i sami da pripremite grejno telo – čišćenjem. Prašina i prljavština koji se skupljaju na njima ne samo što ružno izgledaju već će, jednom kad počnete da grejete, sagorevanjem trošiti kiseonik u sobi (od čega možete dobiti glavobolju), a mogu razviti i neprijatne mirise. Evo kako najefikasnije očistiti pojedina grejna tela.
Radijatori: treba obrisati prašinu sa svih površina i udubljenja, a zatim radijator temeljno oprati blagim rastvorom deterdženta i isprati toplom vodom. Može se desiti da na radijatoru postoje mrlje koje se ne mogu ukloniti običnim pranjem; njih ćete se najlakše otarasiti trljanjem sunđerom koji ste natopili sokom od limuna ili alkoholnim sirćetom. Šta sa tamnim mrljama koje se stvore na zidu iza radijatora? Uspešno se otklanjaju trljanjem suvom krpom posutom sodom bikarbonom.
TA peći: i njih je neophodno obrisati od prašine i oprati vodom sa deterdžentom. Obavezno to radite dok je TA peć isključena iz zida. Ako vam se desi da zakasnite, pa peć operete kad je grejna sezona već počela, ne smete je uključiti još sat do sat i po nakon pranja. U suprotnom, može se desiti da mala količina vode prodre i kroz skoro nevidljivu pukotinu i stigne do grejača ili malčice oštećenog gajtana – i eto mogućnosti za nesreću.
Grejalice: električne grejalice i infragrejalice, kao i kaloriferi moraju se obrisati od prašine, dok je otvorene grejače neophodno pažljivo očistiti usisivačem (naravno, morate paziti da ne dodirnete žice ni lako lomljive infraštapove). Kao i svaki električni aparat, i ove grejalice moraju biti isključene iz struje dok ih čistite.
Kaljeve peći: i one i glazirani kamini mogu se prati rastvorom blagog deterdženta ili magičnom krpom. Nakon što se osuše, možete da ih istrljate mekom vunenom ili flanelskom krpom, zbog sjaja. Ukoliko želite lepši sjaj glazirane peći, možete upotrebiti i neki preparat za negu nameštaja, ali znatno pre grejne sezone, da bi neprijatan miris tih preparata u potpunosti ispario.
Kamini: peći i kamini od neglazirane cigle najbolje se čiste toplom vodom u koju ste dodali sodu bikarbonu (25 grama sode bikarbone na četiri litra vode). Potrebno je svaku ciglu istrljati četkom i onda isprati čistom vodom. Kamini od kamena često imaju mrlje od čađi; one se uklanjaju sapunicom od litra tople vode i 100 grama tečnog sapuna. Ukoliko se mrlje od čađi teško skidaju, u sapunicu dodati pola šoljice amonijaka. Mrlje trljajte četkom, a zatim isperite čistom vodom.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike