Problematična limunada

Neka deca vole limunadu, a neka ne. Limunada se tradicionalno smatra veoma zdravim napitkom, uglavnom zbog vitamina C (koga, zapravo, mnogo više ima u kiviju nego u limunu), pa tako nisu neuobičajeni prizori majki koje sa čašom limunade u ruci jure svoje potomke po kući ne bi li ih navele da popiju tu limunadu. Istina je da je limunada zdrava; ipak, i ona može doneti probleme, naročito deci (i to onoj dobroj, koja jako mnogo vole da piju ovaj napitak, pa majke ne moraju da ih jure po kući). O čemu se radi?
Možda je problem u velikoj količini šećera koja se sipa u limunadu, možda u kiselini, a možda i u kombinaciji oboje. Tek, pokazalo se da deca koja redovno piju limunadu imaju prilično loš kvalitet zuba. U Velikoj Britaniji je urađeno jedno istraživanje koje je pokazalo da dvanaestogodišnja deca (ukupno, učestvovalo je više od hiljadu dece u ovom istraživanju) koja piju barem četiri čaše limunade dnevno imaju za 252% veće šanse da dobiju karijes. Kod četrnaestogodišnjaka koji piju bar četiri čaše limunade dnevno ove šanse su za 513% veće. Pomalo zastrašujuće, zar ne?
Pokazalo se da čak i jedna jedina čaša limunade dnevno ubrzava pojavu karijesa. Šta učiniti? Ako vaše dete ionako ne voli limunadu, dopustite mu da je ne pije – ima i drugih prirodnih izvora vitamina C. Ukoliko vam je dete od onih koji baš vole limunadu i ne želite da mu uskratite to zadovoljstvo, može da pomogne korišćenje slamčice (tako će šećer i kiselina manje doći u kontakt sa zubima), kao i redovno i temeljno pranje zuba. Samo, oprez! U jednom drugom istraživanju, stručnjaci su utvrdili da su zubi "najranjiviji" (to jest, da je gleđ najosetljivija) odmah nakon konsumiranja voćne kiseline i da bi sa pranjem zuba trebalo sačekati 20 minuta.
Izuzetak je ako dete tada popije još jednu limunadu, pa još jednu, pa… Neka redovno posećuje zubara, kontrole i preventive radi.

Ostavite komentar