najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Protiv zimske prehlade

U toku hladnih zimskih dana veliki broj ljudi namuči prehlada. Vrlo je lako "zaraditi" prehladu, ali uz dobru prevenciju to se u nekoj meri može izbeći, a uz pravilan tretman simptomi prehlade mogu se ublažiti – evo i kako.
Najvažnija stvar u prevenciji jeste dobra higijena, naročito često pranje ruku, što mnogi, nažalost, ne poštuju pa se to onda negativno odrazi na njihovo zdravlje. Često perite ruke i dezinfikujte sve površine s kojima vi ili obolela osoba iz vašeg domaćinstva dolazite u kontakt (to su najčešće kvake i površine u kupatilu). Ako vam se ruke suše usled čestog pranja (priličan problem zimi, kada zbog suve kože mogu da ispucaju do krvi), koristite higijenski sprej koji ne zahteva upotrebu vode. Može i higijenska tečnost s istom namenom.
Važno je da vežbate i da se dovoljno odmarate. Ukoliko ste već prehlađene, teško da će vam biti do vežbanja, ali umereno količina fizičke aktivnosti može vam pomoći da se bolje osećate i brže oporavite. Odmaranje takođe pomaže, pa se potrudite da spavate kad god za to imate priliku.
Ishrana je takođe bitna. Prehlađenim osobama često nije do jela, ali je bitno da nastavite s redovnom ishranom kako bi organizam imao snage da se izbori s prehladom (zdrava hrana takođe može da doprinese tome da uopšte i ne dobijete prehladu). Sveže voće i povrće dragoceno je u borbi protiv bolesti.
Uzimajte dosta tečnosti. Ukoliko ste već bolesne pa vam se niti jede niti pije, to može dovesti do dehidracije. Ako je neophodno, podesite alarm da vas podseća da uzimate tečnost (može i vitamin C uz tu tečnost).
Izbegavajte nezdrave navike poput cigareta i alkohola. Poželjno je i izbeći stres, jer negativno utiče na organizam – naravno, onoliko koliko je to moguće. Opustite se!
Postoje lekovi protiv prehlade koji olakšavaju simptome (suzbijaju kašalj ili vam pomažu da se iskašljete, smanjuju curenje iz nosa, spuštaju temperaturu i slično). Obavezno pratite uputstva na tim lekovima, i ako vam lek ne pomaže u roku u kome bi trebalo da pomogne, obratite se lekaru kako bi vam preporučio nešto drugo.
Ovo je bio laički članak. Za više informacija molimo vas da se obratite lekaru.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike