U trendu

Radno mesto nije modna pista

Podrazumeva se da na posao ne treba doći u odrpanoj, ofucanoj odeći, ali ne treba ni preterivati s doterivanjem, niti tretirati radno mesto kao modnu pistu (osim ako vam modna pista nije radno mesto), jer će to za posao koji obavljate biti kontraproduktivno.
A ima dama koje se ponašaju upravo na takav način. Nekad se radi o preupadljivoj šminci, moguće i u kombinaciji sa suknjom koja je za radno mesto prekratka, i/ili prevelikim dekolteom, a nekada se ne radi o pokazivanju previše kože, već o preupadljivoj, raskošnoj odeći i previše upadljivog nakita.
Ne kažemo da je obavezno izgledati tmurno, biti u što jednostavnijoj odeći, u poslovnom kostimu ili tako nešto. Ima poslova na kojima u pravila oblačenja spada baš takva odeća, ali ima i mnogo poslova koji nisu takvi, pa i onih gde zaposleni imaju dosta slobode u oblačenju (mada u tu slobodu ipak ne spada dolaženje na posao u papučama, šortsu, bikiniju…).
Kako proceniti šta ne bi bilo preterano za vaše radno mesto? Ukoliko sama firma nema konkretna pravila (ako ih ima, upoznajte se s njima i poštujte ih), pogledajte one koji su tu duže od vas, koliko su oni slobodni u oblačenju. To bi mogao da vam bude okviran putokaz dokle vi smete da idete a da ne preterate.
Lepo oblačenje je dozvoljeno – i ne samo to, poželjno je. Dozvoljena je i diskretna šminka, kao i diskretan nakit. To sve doprinosi tome da zaposleni prijatno izgledaju. Preterivanje počinje onda kad je odeća toliko upadljiva da kolegama i/ili koleginicama skreće pažnju sa samog posla, ili kad klijentima i saradnicima skreće pažnju s posla koji bi trebalo obaviti (osim, naravno, ukoliko vam u opis posla ne spada upravo to, da klijentima skrenete pažnju s posla koji treba obaviti). Tada doterivanje postaje kontraproduktivno za posao i tada vam i pretpostavljeni prigovaraju.
Postoji više prilika za doterivanje, pa i za to da izgledate kao da ste spremne da prošetate modnom pistom. Radno mesto nije jedna od takvih prilika.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.