Razgovarati s tinejdžerima o seksu

Roditeljima je često neprijatno da sa sopstvenom decom razgovaraju o seksu, ali idealno je kada mladi neke osnovne informacije te vrste saznaju od roditelja, jer se tako smanjuje verovatnoća da će se kasnije neoprezno ponašati i time ugroziti svoje zdravlje.
Ukoliko ne mogu s roditeljima da razgovaraju o seksu, mladi će informacije (a naravno da će biti radoznali) potražiti, najčešće, od sopstvenih vršnjaka, koji bi mogli da i sami ne znaju dovoljno, pa da bez ikakve zle namere vašem detetu ispričaju mnoge stvari koje jednostavno nisu tačne. Rezultat? Pre ili kasnije, zbog nedostatka ispravnih informacija, vaše dete dobije neku polnu bolest, zatrudni onda kada je premlado za to ili zatrudni maloletna devojka vašeg maloletnog sina.
Danas nije retkost da se dete i pre puberteta interesuje za seks, već zbog prizora kojima ga različiti mediji bombarduju. To ne znači da će prosečan desetogodišnjak želeti da ima seksualne odnose, ali bi mogao želeti da zna o čemu se tu radi – a teško da će verovati da ga je donela roda. Na vama kao roditelju je da detetu pružite onoliko informacija koliko verujete da će biti sposobno da ih shvati. Već tada nije prerano objasniti detetu i neželjene posledice koje seks može doneti, kao što su polne bolesti i/ili neželjena trudnoća, i objasniti mu kako se od tih posledica može zaštititi (i opet, s onoliko detalja koliko dete tog uzrasta može da shvati). Pri tom ne treba plašiti dete, niti se ponašati kao da će mu vaša ljubav biti uskraćena ako pogreši, ali mu treba staviti do znanja da se radi o činu za koji je neophodna zrelost i odgovornost.
Ukoliko ovaj razgovor nije obavljen ranije, čak i bez iniciranja od strane vašeg sina ili ćerke, s detetom tinejdžerom bi ga trebalo obaviti. Osnovne informacije koje bi trebalo pružiti su kako one o samom seksualnom činu, tako i o tome s kime bi trebalo imati odnose – s osobom koja se voli i s kojom se zbog ljubavi odnos želi, i to tek onda kada se oboje osećaju spremni za to. I tada je obavezna priča o adekvatnoj zaštiti, o tome da ne treba imati seksualne odnose bez zaštite, niti takve odnose treba prihvatati ili nagovarati druge na njih. O mogućim neželjenim posledicama treba razgovarati sa sinovima i ćerkama podjednako; ako imate sina, nipošto se ne treba ponašati kao da bi neželjena trudnoća njegove devojke bila samo devojčin problem, već sinu treba objasniti da bi to dete bilo i njegovo. Kao ni kad se radi o objašnjavanju desetogodišnjacima, ne treba plašiti tinejdžere, ali im treba jasno i nedvosmisleno objasniti da seks nije za nezrele i neodgovorne. Neophodno je i uveriti sina ili ćerku da, ako ima ikakvih problema, uvek može da vam se obrati, da ćete ga/je voleti šta god da se desi i da će uvek imati vašu podršku.
Ukoliko je vaš tinejdžer pravilno informisan, ako zna da može da vam veruje, da vam se poveri, da vas pita o svemu što ne razume, da ga nećete ismejati niti samo nehajno odmahnuti rukom na njegove probleme i nedoumice, znatno je manja verovatnoća da će neopreznošću ugroziti svoje zdravlje ili zdravlje voljene osobe – a vi ćete biti ponosan roditelj zrele i odgovorne mlade osobe. To je svakako cilj vredan truda, uključujući i prevazilaženje osećaja neprijatnosti.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.