U trendu

Relaksacija pre spavanja

Problem nedostatka spavanja danas pogađa veliki broj ljudi, bez obzira na uzrast i pol; i žene su mu jako podložne, što zbog sve brojnijih obaveza koje imaju, što zato što od sebe očekuju da budu superžene koje sve živo postižu (posao, kuća, deca, suprug, ili posao plus dokazivanje da se konstantno ludo zabavljaju), a jedan od načina da to učine je, čini im se, taj da spavaju manje. Način je pogrešan, samo što može da bude prilično teško ispraviti ga.
Na prvi pogled, čini se da "manje spavanja – više vremena za izvršavanje obaveza" logika ima smisla, ali nije baš tako. Organizmu je neophodna dovoljna količina sna (koliko je to tačno razlikuje se od osobe do osobe), i ako se ne naspavate, dolazi do brojnih novih problema koji vam prave dodatne obaveze. Nedostatak sna dovodi do toga da ste nervozne, češće gladne (a onda od nervoze pojedete više nego što vam je potrebno, pa morate da mislite kako ćete da smršate), slabi vam imunitet pa se češće razboljevate, koncentracija vam opada pa vam svaka obaveza oduzima više vremena nego što bi vam oduzela da ste se naspavale, plus i pravite više grešaka koje onda treba ispravljati… Uz manje sna dobijate malčice više vremena – i mnogo više obaveza, tako da nikakvog tu dobitka na vremenu nema, naprotiv. I još se i lošije osećate.
Dakle, treba više spavati – još samo kad bi vam to uspelo. Čak i ako legnete ranije, ne uspeva vam pa vam ne uspeva da zaspite. Tu može da pomogne da se pred spavanje relaksirate. Naime, greška koju mnogi čine jeste da se nakon pozavršavanih obaveza samo sruče u krevet, a mozak im je i dalje "programiran" da ih drži u budnom stanju jer nije imao kad da primi signal da je vreme za odmor. Zato je dobra ideja da sat-dva pred spavanje ne radite ništa što bi vam stimulisalo mozak i održavalo ga budnim. Recimo, bez gledanja televizije, slušanja energične muzike, kompjutera (interneta, igara, proveravanja pošte), iole većih fizičkih aktivnosti nakon osam sati uveče, i bez telefona nakon devet uveče. Takođe, kako vam se ne bi po glavi vrtele raznorazne stvari dok pokušavate da zaspite, sat-dva pred spavanje odvojite petnaestak minuta da svoje misli, utiske, brige i ostalo što vam je bitno zapišete i na taj način ih "stavite u fioku".
Na taj način, vaš mozak će dovoljno rano "primiti k znanju" da je vreme za odmor, i onda kada legnete, biće vam znatno lakše da brže zaspite i bolje se odmorite.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike