U trendu

Sad ćete vi njima da pokažete (1)

Kada se neko loše ponese prema nama, naročito ako takvo ponašanje nije slučajnost već se ponavlja, možemo biti skloni tome da "vratimo milo za drago", da se osvetimo, da mi njima pokažemo kako je to. U principu, nije loša ideja pokazati im – ali pokazati im pozitivnim primerom, a ne negativnim.
Znamo, kad vas neko uvredi i/ili povredi, to nije nimalo lako. Toj osobi ne želite ništa dobro. Želite da joj se osvetite. Da budete dobri prema njoj? Zašto biste? Pa niste budala da budete prijatne prema nekome ko je neprijatan, nećete valjda samo da ćutite i gutate, da puštate da vas gazi ko hoće? Pokazaćete vi toj osobi, neka vidi kako je to, pa će da shvati da ne može tako s vama.
Slažemo se da ne treba dopustiti nikome da vas gazi, da im treba pokazati da ne mogu tako da postupaju prema vama. Na kraju krajeva, ljudi se ponašaju prema vama onako kako im vi dozvolite; možda im vi to dozvoljavate jer imate decu koju pokušavate da zaštitite, možda jer se plašite da ćete ostati bez posla i na ulici, možda iz straha, možda u nadi da će biti bolje, možda ne umete da se izvučete iz loše situacije niti da je rešite, ali koji god da je razlog, vi im to dozvoljavate. A ne bi trebalo.
Međutim, osvetom ne postižete ništa pozitivno. Pokazali ste im, i šta sad? Ako ste uradile nešto što je loše, uradile ste nešto što je loše, kakav god da vam je razlog za to. Možda ćete se nakratko osećati bolje, ali slabo ćete šta rešiti, a ako niste sklone lošim postupcima, proganjaće vas i osećaj krivice.
Umesto toga, pokažite im, samo napred – ali pozitivnim primerom. Kada vas uvrede, ljubazno im se zahvalite na pažnji. Kada vas provociraju, ponašajte se kao da vas zasipaju ljubaznostima. Pored toga što prave budalu od sebe ukoliko vređaju osobu koja se prijatno ponaša, jako će ih nervirati ukoliko ne mogu da izazovu vaš bes, vaše suze. A možda, možda će iz vašeg primera i sami da se nauče boljem.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.