Setite se svojih nogu

Pojedinim delovima tela posvećuje se znatno veća pažnja i nega: to je, pre svega, lice, ali i ruke i kosa – sve ono što je dostupno pogledu. Mnogi se, međutim, sa dolaskom leta sete i svojih stopala, te se pozabave njihovim stanjem, na čemu se priča obično i završava.

No, pitanje zdravlja ne svodi se samo na upotrebu kremica, losiona i drugih (skupih) kozmetičkih proizvoda koji su, u najvećem broju slučajeva, prodavanje magle. Ono što je kudikamo značajnije jeste svakodnevno vežbanje i aktivno življenje, što ujedno predstavlja i najefektniji metod nege i održavanja mladalačkog izgleda.

Uzmimo kao primer noge. U prosečnom ljudskom životu noge su dužne da načine „svega“ oko dvesta sedamdeset miliona koraka. Zato je neophodno pružiti im odgovarajuću pažnju, putem vežbanja i dnevnog hodanja, ali i odgovarajućih tretmana. Bez posebnog troška, možete sebi da priuštite svakodnevnu negu tako što ćete ujutru, prilikom tuširanja, stopala a potom i cele noge tretirati prvo hladnom vodom, a onda postepeno povišavati temperaturu mlaza. Nakon toga, trebalo bi utrljati neko od prirodnih ulja (npr. lavandu) duž celih nogu i pustiti da upije.

Dnevno pešačenje korisno je ne samo za poboljšanje kondicije i stanja mišića nogu već i za sveukupnu dobrobit organizma. Naravno, korisno je izbeći grešku koju većina ljudi čini, a to je izbor neodgovarajuće pomodne obuće koja izgleda lepo, na uštrb kvaliteta i udobnosti. Treba se potruditi da obuća bude anatomski odgovarajuća, jer je u protivnom mogućnost povrede prilikom hodanja/trčanja veća.

Pojedini stručnjaci tvrde da je za odmor nogu potreban i specijalan noćni tretman: adekvatna dužina kreveta i uzvišenje na koje ćete podignuti noge u toku sna. I naravno – hodanje bosih nogu po kamenitim ili peščanim plažama sigurno će imati pozitivan efekat – prirodan piling, uz masažu i jačanje mišića stopala.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.