U trendu

Sitne laži vaše prijateljice

Teško da postoji neko ko makar jednom nije pred prijateljicom izrekao neku laž, makar to bilo i uobičajeno „dobro sam“ kao odgovor na pitanje kako ste, iako se zapravo ne osećate najbolje. Problem nastaje kad laži postanu česte.
Ova naša tvrdnja može se učiniti očiglednom sama po sebi – ako vas neko stalno laže, tu teško da može biti prijateljstva, zar ne? Međutim, dešava se da situacija bude takva da ništa nije očigledno, plus, ako se radi o osobi koja vam je draga, ne želite da poverujete da u vašem prijateljstvu nešto škripi.
O kakvoj situaciji pričamo? O onoj kada u jednom trenutku shvatite da je vaša prijateljica izrekla već priličan broj sitnih laži, i to u kratkom roku. Isprva, čak i ako ste primećivale da se radi o lažima, niste želele to sebi da priznate, nalazile ste različite izgovore, a onda ste još neko vreme sebi govorile da se tu radi o sitnicama. Dobro, vaša prijateljica nije baš uvek iskrena, ali to su sitnice, zašto podizati uzbunu oko toga?
U principu, ako se radi o povremenim sitnim lažima – recimo, naknadno saznate da vaša prijateljica nije zakasnila jer se zadržala u telefonskom razgovoru s majkom, nego zato što se tog puta nije dobro organizovala, a inače nema običaj da kasni – tu nikakvog problema nema. Međutim, ako shvatite da vas prijateljica laže sve češće, makar se redovno radilo o sitnicama, trebalo bi da se zapitate o čemu je tu reč.
Nećemo sad po onoj dečjoj „ko laže, taj i krade“, nije baš verovatno da će vam vaša prijateljica, s maskom na licu, provaliti u stan ili da ćete naglo otkriti da je međunarodni zločinac, ali ako vas često laže, za to mora da postoji razlog. Možda ima neki težak lični problem, a sramota ju je da vam kaže o čemu se radi, možda je nešto drugo u pitanju, ali problem definitivno postoji – i ako je počela s čestim sitnim lažima, samo je pitanje vremena kada će te laži postati krupne. A onda će vaše prijateljstvo zaista postati neodrživo.
Šta učiniti u ovakvoj situaciji? Kao jedno, staviti do znanja prijateljici da ste svesni da vas laže i da laži nećete tolerisati. A kao drugo, staviti joj do znanja da, ako ima neki problem, može o tome da razgovara s vama i da ćete je podržati ako možete. To bi trebalo da razreši situaciju; ako ne, moguće je da se jedna od vas dve u toj meri promenila da prijateljstvo više nije moguće, ili da ste se obe u toj meri promenile. Tužno, ali dešava se, i tada vam ne ostaje ništa drugo nego da produžite dalje, svaka svojim putem.

3 komentara
  1. Nevena Cerević

    Tema je odlična, ali kako prijateljici pokazati da znate da govori neistinu, a pritom je još više ne udaljiti od sebe?

  2. Maja Pešić

    Upravo te laži su razorile jedno moje prijateljstvo, za koje sam mislila da je pravo… ali sam se prevarila…

  3. Biserka Stajkovac

    Članak je zaista odličan, u mnogim rečenicama sam se pronašla!

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike