najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Skrivena so

Vrućina. Vrućinčina. A niste u prilici da se samo izležavate u ležaljci, dok vas robovi hlade i prinose vam rashlađujuće napitke, što znači, provešćete barem nekoliko sati na nogama, što hodajući, što stojeći. Još ako nosite visoke potpetice, rezultat je veoma predvidljiv – uveče primetite otoke na nogama, a možda čak i na rukama. Nimalo prijatna pojava i svakako biste volele da je izbegnete. Kako uopšte dolazi do tih otoka?
Moguće je da se radi o tome da imate višak soli u organizmu. U stvari, to je vrlo verovatno – a so je ta koja doprinosi da se u tkivima zadržava tečnost koja im u tom trenutku baš i nije neophodna, i tako nastanu otoci. Ono što se u takvim situacijama savetuje jeste da smanjite unos soli, i vi se potrudite da taj savet poslušate – ali postoje namirnice za koje se verovatno i ne setite (ako uopšte znate) da sadrže so, a koje većina nas često konsumira. O kakvoj se hrani radi?
Krekeri, grisine, hleb, tunjevina iz konzerve (zapravo, bilo koja hrana iz konzerve), neki prevreli sirevi – sve ove namirnice sadrže znatno više soli nego što vam je potrebno. Zato je dobra ideja, kad primetite da vam se pojavljuju otoci, da smanjite unos ovih namirnica, kao i svih ostalih za koje znate da sadrže so. Pokušajte čak da neko vreme uopšte ne koristite ove namirnice.
Šta jesti, onda? Probajte ovako: za doručak uzmite žitarice, voće, popijte kafu, čaj ili mleko. Za ručak pojedite ribu ili meso i salatu (probajte da ništa od toga ne posolite, ili posolite minimalno). Ako se opredelite za testeninu, uzmite je bez sira, a umesto hleba pojedite krompir ili povrće. Što se večere tiče, i tada se suzdržite od šunke ili bilo koje slane mesne prerađevine (pečenica, pršuta, suvi vrat…), kao i od prevrelih sireva (može neki mladi neslani sir). Ukoliko ogladnite između obroka, jedite voće, ali ne nakon pet časova popodne, jer tada može izazvati nadimanje.

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike