Smehom protiv visokog pritiska

Jutarnja gužva u prevozu – a već ujutru je vruće. Stres na poslu (po vrućini). Gužva u prevozu dok se vraćate kući. Rintanje po kući i novi stresovi. Prijateljica vam se takođe nešto žali, a i komšije opet nešto gnjave (pored toga, lift ne radi, a vama je nekako dosadilo da slušate kako će se pentranje deset spratova dok nosite prepune cegere fenomenalno odraziti na vašu figuru, a što vas u međuvremenu bole ramena, leđa, ruke i noge, to nema veze). Kako da vam nakon svega ne skoči pritisak?

Šta da radite sa visokim pritiskom? Nova istraživanja pokazuju: nasmejte mu se u lice! Dobro, ako vas zbunjuje ideja da se pritisku smejete u lice, dovoljno je da se nasmejete, makar vam trenutno i ne bilo do smeha, makar vam ništa u tom trenutku ne bilo smešno. O čemu se radi?

Jednostavno: smeh je odličan po vaše zdravlje pošto snižava krvni pritisak. To je pokazala jedna studija koju su izveli naučnici sa Instituta u Gracu. Tri dana nedeljno, u toku pet nedelja, 15 osoba upražnjavalo je joga trening baziran na smehu. Radi se o kontrolisanom smejanju, naime, učesnici su se smejali onda kad im je rečeno da to urade (dakle, niko ih nije ničim zasmejavao), u kombinaciji sa vežbama disanja koje su karakteristične za jogu. Rezultat? Kod njih je snižen krvni pritisak.

Dobro, reći ćete, to je rezultat tih joga vežbi; za jogu se ionako priča da je čudesna (još kad biste vi imali strpljenja da se bavite time…). Ipak, nije! Iako joga tu svakako pomaže, nije i dovoljna; u kontrolnoj grupi, koja je upražnjavala joga vežbe, ali joj je smejanje bilo zabranjeno, nije došlo do sniženja krvnog pritiska. Verovatno ne treba ni da naglašavamo da se grupa koja se smejala osećala mnogo opuštenije…

Dakle, sledećeg puta kad osetite da vam je skočio pritisak, a vi se nasmejte! Škoditi vam sigurno neće…

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike